Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Foo Fighters




Άλλη μια απόδειξη ότι κάθε θάνατος είναι και μια νέα γένεση! Η απώλεια του Curt Cobain, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Nirvana και η διάλυσή τους, γέννησε τους Foo Fighters! Ο drummer των Nirvana, Dave Grohl, ως μόνο επίσημο μέλος της μπάντας τότε, κυκλοφόρησε το 1995 το πρώτο album των Foo Fighters με τίτλο... το όνομα του group. Ένα όνομα που από μόνο του μας παραπέμπει σε "εξωπραγματικά" ακούσματα, συνδυάζοντας τελικά το μινιμαλισμό με τη μελωδία και τα δυνατά ρεφραίν.
Αφήνοντας τα drums και πιάνοντας την κιθάρα και τα φωνητικά, ο Grohl αφοσιώνεται στο δρόμο προς την επιτυχία. Και ενώ  όλοι θα περιμέναμε ομοιότητες με το προηγούμενό του συγκρότημα, τους Nirvana, με τις "βρώμικες" ηλεκτρικές κιθάρες και τα γεμάτα αγωνία ή τα απολύτως απαθή λυρικά, βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ πιο "φιλικούς" ήχους, με ρυθμικά riffs και πολλά μελωδικά στοιχεία.
 Όπως ο ίδιος δήλωσε το 1997: "Όλοι αγαπάμε τη μουσική, είτε είναι Beatles είτε Queen είτε Punk Rock. Το δέλεαρ της punk rock είναι η ενέργεια και η αμεσότητα, η ανάγκη να εκσφενδονίζεις αντικείμενα τριγύρω.  Ταυτόχρονα όμως, όλοι συγκινούμαστε από μια όμορφη μελωδία. Είναι τόσο φυσικό... " ενώ το 2005 συμπληρώνει: "Μ' αρέσει να ανήκω σε μια rock μπάντα, αλλά δεν ξέρω αν απαραίτητα θα ήθελα να είμαι σε μια alternative rock band από τα 90s ως το τέλος της ζωής μου."
Μετά από επτά επιτυχημένα albums και ετοιμάζοντας το όγδοο, οι Foo Fighters κυριαρχούν στην αμερικανική μουσική σκηνή έχοντας αποκτήσει ισχυρό και πιστό ακροατήριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάνοντας χρήση ξεχωριστών video clips , σκηνοθετημένα από τους καλύτερους του είδους, γίνονται ιδιαίτερα καυστικοί και σαρκαστικοί απέναντι στη γενιά του MTV, διασφαλίζοντας την επιτυχία των albums τους. Ιδιαίτερη απήχηση έχουν και στη γενιά των φεστιβάλ.


 
Στη σύνθεσή τους πλέον βρίσκουμε τον Dave Grohl στα φωνητικά, ρυθμική και lead κιθάρα και ντραμς, το Nate Mendel στο μπάσο, τον Taylor Hawkins στα ντραμς και στα φωνητικά, τον Chris Shiflett σε lead κιθάρα και φωνητικά, τον Pat Smear σε ρυθμική και lead κιθάρα και στις περιοδείες τους από το 2006 και μετά το Rami Jafee στα πλήκτρα, ακορντεόν και φυσαρμόνικα.
Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ενώ σα συγκρότημα επέλεξαν να μείνουν μακριά από τη σφαίρα της πολιτικής, όταν έμαθαν πως το 2004 ο George W. Bush χρησιμοποιούσε το τραγούδι τους Times Like These στην προεδρική του καμπάνια, υποστήριξαν δημόσια τον John Kerry δηλώνοντας: "Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσεις τον Πρόεδρο να παίζει τα κομμάτια σου, έτσι εμείς το κάνουμε ζωντανά για τους ανθρώπους του Kerry, οπότε το μήνυμα είναι σαφές... "

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου