Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

System of a Down



Τώρα αν σας έλεγα ότι ο Տարոն Մալաքեան, ο Սերժ Թանգեան, ο Յովհաննէս Տոլմայեան και ο Շավարշ Օդաջյան είναι από την Καλιφόρνια... ε, μάλλον θα γελούσατε. Οι κύριοι είναι η τετράδα που αποτελεί τους SOAD ή αλλιώς... System of a Down. Έτσι λοιπόν, ο Daron Vartan Malakian, κιθαρίστας, συνθέτης και ενίοτε τραγουδιστής, ο Serj Tankian, frontman, στιχουργός, στα πλήκτρα και ενίοτε με κιθάρα, ο John Dolmayan, ντράμμερ και τραγουδοποιός και ο Shavarsh "Shavo" Odadjian, μπασίστας και ενίοτε επίσης τραγουδοποιός είναι οι τέσσερις Αρμενο - Αμερικάνοι που συνδύασαν άψογα το heavy metal με μεσανατολικά στοιχεία.
Με πέντε albums στο ενεργητικό τους, System of a Down (1998), Toxicity (2001), Steal This Album! (2002), Mezmerize (2005) και Hypnotize (2005), βραβείο Καλύτερης Hard Rock Ερμηνείας το 2006 με το B.Y.O.B και τρεις υποψηφιότητες με τα Chop Suey!, Aerials και Lonely Day φανταστείτε το σοκ όταν σε συναυλία τους στις 13 Αυγούστου 2006 στη Φλόριντα ανακοίνωσαν πως εκείνο ήταν το τελευταίο τους show και πως κάποια στιγμή θα επέστρεφαν, άγνωστο όμως το πότε! 29 Νοεμβρίου 2010 η παύση έληξε, η αναμονή του κοινού έλαβε τέλος και οι SOAD επανενώθηκαν και όρισαν ημερομηνίες εμφανίσεων μέσα στον Ιούνιο του επόμενου έτους. Έκτοτε εμφανίζονται τακτικά χωρίς όμως να ανακοινώσουν κυκλοφορία νέας δουλειάς.


Πολλοί τους κατηγορούν ότι απλά ουρλιάζουν επειδή είναι τόσο αμόρφωτοι που δε μπορούν ούτε τα λυρικά να διαβάσουν. Οι ακόλουθοι του glamorous image τους μισούν επειδή δεν είναι αστραφτεροί όπως οι pop stars και οι rappers. Κάποιοι άλλοι φοβούνται να ακούσουν την αντιλαϊκή μουσική τους και τους απορρίπτουν. Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται 180 μοίρες απέναντι!
Η επινοητικότητα και πρωτοπορία του Daron στην κιθάρα, η αστείρευτη ενέργεια του Shavo όταν τα δίνει όλα με το μπάσο του, η ταχύτητα και το ταλέντο του John όταν πιάνει τις μπαγκέτες του και η ξεχωριστή φωνή του Serj μιλούν από μόνα τους.
Η επιτυχία τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ταλέντο τους, καθώς δεν τους έχουμε δει να προκαλούν την κοινή γνώμη με την προσωπική τους ζωή ή με ακραίες δηλώσεις. Η ουσία στη μουσική τους είναι αφηρημένη έννοια, μια ιδέα και με τα λυρικά τους συνδέουν πολλά θέματα που απασχολούν γενικότερα τους ίδιους και το κοινό τους.
Οι αντικομφορμιστές SOAD είναι ένα group που παίρνει συγκεκριμένη πολιτική θέση και προσπαθεί, μέσα από τη μουσική του, να ευαισθητοποιήσει το κοινό του, αναλαμβάνοντας έτσι και ένα τεράστιο ρίσκο. Προσπαθούν να ξυπνήσουν τους Αμερικανούς πολίτες όσον αφορά στον πόλεμο που κήρυξε ο Bush Jr. κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας οι ίδιοι σθεναρά το σκοπό αυτό. Σε συνέντευξη δήλωσαν: "Πιστεύουμε ότι η πλειονότητα του κοινού μας καταλαβαίνει τι θέλουμε να εκφράσουμε. Υπάρχουν πολλά έξυπνα παιδιά εκεί έξω. Έρχονται μετά το τέλος των συναυλιών μας και συζητάμε γι' αυτά τα θέματα. Βλέπουν πολύ πιο ξεκάθαρα από τους ενήλικες. Για εμάς είναι σημαντικό να μεταφέρουμε το μήνυμα. Δεχόμαστε ότι είναι ακατόρθωτο να το δεχθούν όλοι, αλλά έστω και ελάχιστοι να συμπορευτούν μαζί μας, είναι πολύ σημαντικό".

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου