Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

The Boomtown Rats - I Don't Like Mondays


Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 1979... Η 16άχρονη Brenda Spencer, μαθήτρια λυκείου στο San Diego, ανοίγει πυρ μ' ένα τουφέκι μέσα στο σχολείο της. Το όπλο το πήρε μαζί της το πρωί, φεύγοντας από το σπίτι της που βρίσκεται ακριβώς απέναντι... Μέχρι να επιστρέψει σπίτι έχει σκοτώσει δύο ενήλικες, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Διευθυντής του Λυκείου και τραυματίζει 9 παιδιά... Η αστυνομία περικυκλώνει το σπίτι της και περιμένει 7 ώρες μέχρι η Brenda να αποφασίσει να παραδοθεί. Κατά τη διάρκεια της "πολιορκίας" η μαθήτρια μιλά με ένα δημοσιογράφο στο τηλέφωνο λέγοντας: "Απλά άρχισα να πυροβολώ... Έτσι... Για πλάκα... Απλά δε μου αρέσουν οι Δευτέρες... Το έκανα γιατί ήταν ένας τρόπος να διασκεδάσω τη μέρα... Σε κανένα δεν αρέσουν οι Δευτέρες... "
Ο Bob Geldof δίνει συνέντευξη σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό στην Ατλάντα όταν, ξαφνικά, έρχεται ένα telex στο μηχάνημα που ήταν ακριβώς δίπλα του, με την είδηση. Τη διαβάζει και αναρωτιέται πόσο "παράξενη" η αντίδραση της κοπέλας επειδή απλά δεν της αρέσουν οι Δευτέρες. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του, δεν του φεύγει από το μυαλό το δραματικό γεγονός που διάβασε και απλά λέει: " Silicon chip inside her head had switched to overload"... Το γράφει και συνεχίζει πλάθοντας εικόνες με τους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις: "Tell me why?" Το σημειώνει και αυτό. Απόλυτα παράλογη η πράξη της νεαρής Αμερικανίδας, για απόλυτα παράλογη αιτία... Έτσι ο Geldof γράφει το απόλυτα άσκοπο τραγούδι για να εξιστορήσει το περιστατικό, χωρίς προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας (κατά δική του, πάντα, δήλωση).
Νο 1 σε 32 χώρες, πάτωσε στην Αμερική, προφανής ο λόγος μια που η βία με τα όπλα είναι μάστιγα σε πολλές Πολιτείες. Κυκλοφόρησε ως single 6 μήνες μετά το φονικό και παρόλο που οι γονείς της Brenda Spencer προσπάθησαν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν τα κατάφεραν.

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου