Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Chumbawamba - Tubthumping (I Get Knocked Down)



Το "Tubthumping", γνωστό και σαν "I Get Knocked Down", λόγω ενός στίχου του τραγουδιού, ανήκει στους anarcho-punk Chumbawamba. Κυκλοφόρησε στις 11 Αυγούστου του 1997. Είναι το πιο επιτυχημένο σινγκλ του συγκροτήματος,μιας και σκαρφάλωσε στο Νο 2 του UK Singles Chart. Στην Αμερική επίσης είχε αρκετή ανταπόκριση και έφτασε στο Νο 6. Αλλά δεν ήταν όλες οι διακρίσεις του κομματιού ευχάριστες. Το περιοδικό Rolling Stone, το κατατάσσει στο Νο 12 στην λίστα 20 Most Annoying Songs.
Ο όρος Tubthumping, είναι πολιτικός και χρησιμοποιείται για κάποιον που είναι υπεράνω της μόδας ή μιας κοινωνικής συνήθειας. Στις σημειώσεις του άλμπουμ Tubthumper, από το οποίο ήταν και το πρώτο σινγκλ, αναφέρεται ότι ήθελαν να το βάλουν σε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο έναν anti-road διαδηλωτή. Αλλά η ιδέα προήλθε από ένα Γκράφιτι στο Παρίσι του 68, την υπόθεση McLibel (μια δικαστική διαμάχη μεταξύ Γολιάθ και Δαβίδ) και ένα μικρό μυθιστόρημα, το "The Loneliness of the Long Distance Runner".
Το  λυρικό μέρος είναι προσαρμοσμένο από την μπάντα για κάθε περίσταση, ανάλογα με το εμφανιζόταν, κατά περίσταση, αλλάζανε και στίχους. Ακόμα και στα γαλλικά έχει ακουστεί. Η Nike τους έκανε προσφορά, για να χρησιμοποίησει το τραγούδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο και όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τους πήρε 30 δευτερόλεπτα να πουν όχι. Η έκδοση του σινγκλ ξεκινάει με ένα κάτι σαν ποδοσφαιρικό οπαδικό ύμνο, ενώ η εκτέλεση του άλμπουμ ξεκινάει με έναν μονόλογο του Pete Postlethwaite από την ταινία Brassed Off του 1996. Επίσης ο στίχος "Pissing the night away",στο πρώτο μέρος γίνεται "Singing the night away", στο δεύτερο. Τέλος, χρησιμοποιεί το samples από το ρεφρέν μιας μπαλάντας του 1910, του Frederic Weatherly, το "Danny Boy".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου