Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ελληνική περιπέτεια του Eric Clapton



Ο Νίτσε είχε πει να μην φοβάσαι να σκάψεις βαθιά, εκεί θα βρεις και την πηγή. Και σε μια τέτοια αναζήτηση ανακαλύψαμε μια παράξενη ιστορία. Η ιστορία αφορά ένα μικρό πέρασμα του Eric Clapton από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1965, σε μια σκοτεινή εποχή, μουσικά και όχι μόνο εποχή  Ο θρύλος της κιθάρας, φυσικά, δεν γεννήθηκε θρύλος... απλά έγινε με τα χρόνια και ο δρόμος για τον παράδεισο περνάει πρώτα από την κόλαση, καμιά φορά δεν είναι μόνο μία η κόλαση. Η περιπέτεια του μεγάλου, μετέπειτα, κιθαρίστα ξεκινάει λίγο πριν καλοκαιριάσει στην βροχερή Αγγλία.
Οι Yardbirds, προηγούμενο του συγκρότημα, προσπαθούν να παλέψουν με την αποδοχή του “For your love”, αλλά και του τελευταίου τους άλμπουμ, στο οποίο ο Eric Clapton έπαιξε με το ζόρι και το υπόλοιπο γκρουπ τον ανεχόταν λόγω έλλειψης κιθαρίστα. Απογοητευμένος προσπαθεί να συνεργαστεί με τον John Μayall, αλλά ούτε και βρίσκει την αποδοχή, μιας που ούτε το όνομα του δεν αναγράφεται σε κάποια σινγκλ που κυκλοφορεί με το ζόρι ο Μayall. Έτσι αποφασίζει, μια που δεν έχει να χάσει και τίποτα, μαζί με κάποιους μουσικούς να γυρίσουν την Ευρώπη και όπου βρουν να σταματάνε και να παίζουν για να βγάλουν και κάνα φράγκο για την συνέχεια του ταξειδιού.
Το συγκρότημα ονομάστηκε Glands, αλλά στην Ελλάδα παίξανε σαν ΦεΪσες (προφανώς Faces!) και The Greek Loon Band!!!!. Τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν όταν φτάνοντας στην Γερμανία και πετυχαίνοντας το φεστιβάλ μπύρας, πλακώνονται στο ξύλο μεταξύ τους με αφορμή την ανοησία του Bob Rae να ανάψει τσιγάρο με ένα 5λιρο. Με τα πολλά συνεχίζουν το ταξείδι τους, αλλά κάπου στην Ιταλία χάνουν τον Ντράμερ τους, που ερωτεύεται μια Ιταλίδα και τους παρατάει για τον έρωτα του. Στην Γιουγκοσλαβία  διάσημη τότε για το "πετρώδες" οδικό τη δίκτυο, σπάει το αυτοκίνητο στην μέση και συνεχίζουν με αυτοσχέδιο δέσιμο στου κακοτράχειλους δρόμους μέχρι να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί, από την πείνα τους τρώνε ωμό κρέας, που αγοράσανε από έναν κρεοπώλη. Τελικά φτάνουν στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1965.
Εκεί βρίσκουν δουλειά στο Igloo, σαν support στους Juniors. Στο σχήμα τους μπαίνει στα ντραμς ο Μάκης Σαλιάρης και οι εμφανίσεις τους έχουν αρκετή αποδοχή. Τον Οκτώβριο, όμως, σκοτώνεται σε αυτοκινηστικό ο οργανίστας των Juniors, Θάνος Σουγιούλ και κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς τραυματίζεται σοβαρά. Τότε, ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, μη θέλοντας να σταματήσουν τις εμφανίσεις τους τα δύο συγκροτήματα, ζητάει να παίξει ο Clapton και με το συγκρότημα του, αλλά και με τους Juniors.... για έξι ώρες κάθε βράδυ. Η αποθέωση του έρχεται, όταν παίζει με τους Juniors στον Πειραιά μπροστά σε 10 000, σε μια συναυλία προς τιμή του αδικοχαμένου Σουγιούλ. Όμως, οι συμπατριώτες του Clapton, αρχίζουν τις γκρίνιες, μην αντέχοντας την ελληνική πραγματικότητα, αποφασίζουν να γυρίσουν στην βροχερή Αγγλία. Το σκάνε κρυφά με την βοήθεια του Μάκη Σαλιάρη, μιας που ο ιδιοκτήτης του κλαμπ του είπε ότι άμα φύγουν θα του κόψει τα χέρια...και το εννοούσε  Ο κιθαρίστας έτσι γλυτώνει τα χέρια του, αλλά χάνει την κιθάρα του μαι με τον ενισχυτή και μόνη επαφή που ξανα-είχε με τον προσωρινό ντράμερ του γκρουπ του ήταν όταν ένα άλλο μέλος τους έστειλε μια επιστολή στον σωτήρα τους ζητώντας χρήματα για την κιθάρα και τον ενισχυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου