Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Judas Priest - Green Manalishi



Το "The Green Manalishi (With the Two Prong Crown)" είναι μία σύνθεση του Peter Green, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους Fleetwood Mac και κυκλοφόρησε ως single το 1970. Το τραγούδι γνώρισε αρκετή επιτυχία «σκαρφαλώνοντας» στο Νo. 10 των βρετανικών charts. Γράφτηκε λίγους μήνες πριν ο τραγουδοποιός αφήσει το συγκρότημα, σε μια περίοδο που η επαφή με τα υπόλοιπα μέλη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, κυρίως λόγω των «περιπλανήσεών» του στον κόσμο των παραισθησιογόνων ουσιών με πρώτο και φαρμακερότερο το LSD. Ο Green είχε ήδη αποφασίσει να φύγει ύστερα από την άρνηση των Fleetwood Mac να τον πληρώσουν.
Το τραγούδι αναφέρεται στοGreen Manalishi, ένα παραισθησιογόνο παράγωγο του LSD, αν και παραμένει μυστήριο το τι ακριβώς ήταν. Συνηθισμένη ήταν η χρήση του από εκπροσώπους της ροκ σκηνής στις δεκαετίες του 1960-70. Το τραγούδιGreen Manalishiεκφράζει τον αγώνα του Peter Green να ξεφύγει από την τρέλα, στην οποία τον οδηγούσε αναπόφευκτα η χρήση της εν λόγω ουσίας. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που ο ίδιος το είχε αρνηθεί, λέγοντας ότι το τραγούδι μιλάει για τον διάβολο και τα χρήματαΚάτι θα υπονοούσε, μιας που παρέμενε διαρκώς απλήρωτος από τους Fleetwood Mac.
Η έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του τραγουδιού τού ήρθε μετά από όνειρο που είδε υπό την επήρεια τουGreen Manalishi’’. Σε αυτό είδε έναν πράσινο σκύλο να του γαβγίζει θεωρώντας ότι ο σκύλος συμβολίζει το χρήμα! Όμως ο σκύλος αυτός ήταν νεκρός και έψαχνε να πάρει το σώμα του Green, όπως αφηγείται ο ίδιος. Όταν αυτός συνήλθε βρήκε τον εαυτό του να γράφει το τραγούδι... στα σκοτάδια. Την επομένη έγραψε και τους στίχους. Πάντως λογικότερο θα ήταν να υποθέσουμε ότι έχει επηρεαστεί από τον δίσκο του Robert Johnson, το ''Hellhound On My Trail, που περιγράφει παρόμοιο περιστατικό, με έναν πράσινο σκύλο-δαίμονα. Στα τέλη της δεκαετίας του70 το διασκεύασαν οι Judas Priest, από τους οποίους και το ακούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου