Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Living Colour - Cult of Personality

Στο χώρο της ροκ μουσικής, όπως και παντού, υπάρχουν αρκετά στερεότυπα, αλλά ευτυχώς, όλο και λιγότερα. Ένα από το συγκροτήματα που σπάσανε τα ροκ στερεότυπα είναι και οι Living Colour. Το πρώτο τους single από το debut album, Vivid, ανατάραξε τα νερά της ροκ, αλλά κυρίως της πιο σκληρής πλευράς του.
Οι αφρο-Αμερικανοί με το Cult of Personality, απέδειξαν ότι, όπως οι λευκοί μπορούν να ραπάρουν, έτσι και μαύροι μπορούν να ροκάρουν, αλλά το βασικό μας έδειξαν είναι ότι η ψυχή είναι μουσική, δεν υπάρχει καμιά διάκριση στο χρώμα και στην φυλή. Το τραγούδι είναι το πρώτο single από το ντεμπούτο τους άλμπουμ, το Vivid από την χρονιά του 1988. Η funk εμφάνιση του γκρουπ, αλλά και δυνατός τους ήχος αποδείχτηκαν πολύ καλά συστατικά για την επιτυχία. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι παρμένος από ένα φαινόμενο, όπου μια πολιτική ή θρησκευτική προσωπικότητα υπερτιμάται με τέτοιον τρόπο, που φαντάζει αυτό το πρόσωπο να αγγίζει την θεϊκή φύση. Αυτό γίνεται και γινόταν σε απολυταρχικά καθεστώτα και πρώτος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο ήταν ο Νικίτα Χρουστσώφ, στην προσπάθειά του να φανερώσει το πραγματικό πρόσωπο του Στάλιν.
Το τραγούδι χρησιμοποιεί κομμάτια από ομιλίες πολιτικών του 20ου αιώνα και ξεκινάει με τον λόγο του Malcolm X, την περίφημη του ομιλία του Message to the Grass Roots, που πραγματοποιήθηκε το 1963 στο Detroit, σε μια εκκλησία των βαπτιστών: ". . . And during the few moments that we have left, . . . We want to talk right down to earth in a language that everybody here can easily understand." Τελειώνει με μια φράση από έναν λόγο του Franklin D. Roosevelt και την φράση "The only thing we have to fear is fear itself". Άλλα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται είναι John F. Kennedy, Benito Mussolini, Joseph Stalin, Mohandas Gandhi. Ουσιαστικά το λυρικό μέρος του τραγουδιού είναι επίκριση στην θεοποίηση πολιτικών προσώπων.



Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου