Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Muse - Stockholm Syndrome



Το Stockholm Syndrome είναι ένα τραγούδι των Muse από το τρίτο τους άλμπουμ , Absolution. Είναι το πρώτο σινγκλ από αυτό το άλμπουμ. Το επίσημο βιντεοκλίπ έχει δύο εκδοχές: η πρώτη γυρισμένη σε με θερμική κάμερα για την ευρωπαϊκή αγορά και δεύτερη, όπου το γκρουπ παίζει σε ένα φανταστικό talk show, για την αμερικάνικη. Στις συναυλίες του συγκροτήματος το κομμάτι παίζεται μαζί με το "Plug In Baby" , μιας και έχουν το ίδιο τέμπο.
Το κομμάτι όμως, παρουσιάζει στιχουργικό ενδιαφέρον. Όπως δηλώνεις και ο τίτλος αναφέρεται στο "σύνδρομο της Στοκχόλμη", κάτι που αξίζει περισσότερη ανάλυση. Στις 10:15 το πρωί της Πέμπτης, 23 Αυγούστου του 1973 η «Sveriges Kredidbank» της Στοκχόλμης σείστηκε από πυροβολισμούς. «Το πάρτι μόλις άρχισε», ανακοίνωσε ο 32χρονος Jan-Erik Olsson, παλιός δραπέτης φυλακών. «Το πάρτι», πράγματι, συνεχίστηκε για περίπου 131 ώρες, ή με άλλα λόγια για πάνω από πέντε ημέρες, καθώς ο Olsson κράτησε ομήρους τέσσερις υπαλλήλους της τράπεζας στο θησαυροφυλάκιο μέχρι αργά το απόγευμα της 28ης Αυγούστου. Παρόλο που η ληστεία από μόνη της δεν ήταν συνταρακτικής σημασίας, αργότερα οι συνεντεύξεις των τεσσάρων ομήρων έφεραν στο φως αναπάντεχες συνέπειες. Συνέπειες που επαληθεύτηκαν σε πολυάριθμες άλλες «καταστάσεις ομηρίας» στα χρόνια που ακολούθησαν. Οι τέσσερις Σουηδοί που κρατήθηκαν ως όμηροι για έξι ημέρες σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας, κατά τη διάρκεια της ληστείας, «δέθηκαν» συναισθηματικά με τους εγκληματίες που τους κρατούσαν, ένα φαινόμενο που ονομάστηκε Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Η Σουηδική τοποθεσία της «Sveriges Kreditbank» έδωσε το όνομά της σε αυτήν την πνευματική διαταραχή.
Οι Muse, μέσω των στίχων, μιλάνε από την οπτική του θύτη και όχι του θύματος, κάτι που απροσανατολίζει των ακροατή, αν πράγματι μιλάει για αυτήν την ψυχολογική κατάσταση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου