Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Yes - Owner of a Lonely Heart



Το "Owner of a Lonely Heart" έβαλε τους Yes, αλλά και την progressive rock στις λίστες των επιτυχιών, χαρίζοντας στον γκρουπ το πρώτο, αλλά και το τελευταία Νο 1 στο Billboard Hot 100. Η δημιουργία του κιθαρίστα Trevor Rabin, του τραγουδιστή Jon Anderson και του μπασίστα Chris Squire εμπεριέχεται στο άλμπουμ "Owner of a Lonely Heart ου κυκλοφόρησε το 1983. Την παραγωγή του δίσκου, το όνομά του απλά είναι ο αριθμός σειράς στον κατάλογο της Atco Records, κάνει παραγωγή ο Trevor Horn, οποίος είναι και συνδημιουργός.
Η αρχική του εκδοχή ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1980 από τον Trevor Rabin και κυκλοφόρησε μόλις το 2003, στο άλμπουμ 90124, μοιάζει με κάπως ελλιπής διασκευή της μετέπειτα γνωστής εκτέλεσης. Γράφτηκε αρχικά σαν μπαλάντα, με τα synthesier να κυριαρχούν. Λέγεται όμως, ότι ο Jon Anderson έπεισε τον παραγωγό Trevor Horn, να επιταχύνει το τέμπο και να προσθέσει και μερικά κιθαριστικά ριφ, για να πάρει πιο ροκ μορφή. Αλλά ουσιαστικά το τέμπο είναι το ίδιο με το πρότυπο. Ο Trevor Horn είχε την διαύγεια να διαπιστώσει, ότι στο ήδη έτοιμο 90125, έλλειπε το χιτ. Ένα κομμάτι του τραγουδιού τον γοήτευσε, η εμφάνιση της χορωδίας στο ρεφρέν.
Το τραγούδι ξαναγράφεται από την αρχή και με το λυρικό μέρος να αναλαμβάνει ο Jon Anderson, δανειζόμενος στίχους από "Eagle in the Sky". Ένα συνεχόμενο ριφ σε μπάσο και μια εισαγωγή από ένα τραγούδι της Electra, το Dirty Old Man και το χίτ είναι σχεδόν έτοιμο. Ένα δυνατό βιντεοκλίπ σε σκηνοθεσία του Storm Thorgerson, για να εκμεταλλευτεί και την δύναμη του MTV και η επιτυχία ολοκληρώθηκε. Ένα αξιοσημείωτο είναι πολλοί καλλιτέχνες, ήδη αναγνωρισμένοι, χρησιμοποίησαν μουσικά κομμάτια του τραγουδιού, σαν sample, προσδίδοντας στο τραγούδι ακόμα μεγαλύτερη δόξα, μέσα από τις συνθέσεις άλλων.
Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου