Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Aerosmith - Dream On


Οι περιπτώσεις που ένα τραγούδι ψάχνει να ενσαρκωθεί δεν είναι λίγες. Σε κάποιες μάλιστα, νομίζει κανείς που κάποια μελωδία απλά ψάχνει κάποιο σώμα-ξενιστή για να ενσαρκωθεί, σαν να είναι μια ξεχωριστή οντότητα, άυλη, αλλά με δική της βούληση. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το "Dream On" των Aerosmith. Η πρώτη επιτυχία της μπάντας και ουσιαστικά το τραγούδια που την έβγαλε από την αφάνεια, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Άλλωστε αυτός είναι και τίτλος......
Το  "Dream On" , μια σύνθεση του  Steven Tyler, "ενεργοποίησε" το όνειρο της μπάντας, τον Ιούνιο του 1973 και βρίσκεται στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Aerosmith, που κυκλοφορεί λίγους μήνες νωρίτερα την ίδια χρονιά. Το ξεκίνημα του τραγουδιού δεν ήταν με τους καλύτερους οιωνού. Η πρώτη του επαφή με το κοινό, ήταν στο άνοιγμα μια εμφάνισης των Sha Na Na, μιας one hit  rock and roll μπάντας, στις ιπποδρομίες του Suffolk Downs, λίγο έξω από την Βοστόνη, το 1971 ή 1972. Η εκτέλεση του ήταν χωρίς λόγια, ουσιαστικά ένα μακροσκελές κιθαριστικό τζαμάρισμα. Ήταν τότε το μόνο μουσικό κομμάτι που είχε το γκρουπ.  Ο "ενθουσιασμός" του κοινού συνοδεύτηκε με διαγωνισμό ρίψης διαφόρων αντικειμένων προς το γκρουπ. 
Η μελωδία όμως, έχει ακόμα πιο βαθιές ρίζες στον χρόνο. Κάποια στιγμή ο Tyler, είπε ότι το τραγούδι, μια ενθύμηση των παιδικών του χρόνων, Ο πατέρας του ήταν καθηγητής στο Juilliard School, όπου δίδασκε μουσική. Ο 3-χρονος τότε Steven, καθόταν κάτω από το πιάνο και άκουγε τον πατέρα του παίζει κλασική μουσική. Αυτή η μνήμη των παιδικών του χρόνων, στάθηκε σαν έμπνευση για την δημιουργία του. Ο ίδιος εξηγεί ότι το τραγούδι στιχουργικά αναφέρεται στην επιθυμία να ανθρώπου να γίνει "κάποιος". Και συνεχίζει απαντώντας, στις επικρίσεις που δέχτηκαν οι  Aerosmith, ότι μιμούνται τους stones, ότι το τραγούδι γράφτηκε όταν ήταν 16-17 χρονών, σαν ένα μικρό σονέτο στο πιάνο, που απλά ξεκίνησε να παίζει μια μέρα. Δεν φανταζόταν ότι θα καταλήξει τραγούδι. 
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες υπόνοιες ότι, οι στίχοι είναι προϊόν λογοκλοπής από μια ασήμαντη μπάντα από South Jersey, που όταν διαλύθηκαν, πούλησαν τα όργανα, τα οποία αγόρασαν οι Aerosmith. Λέγεται ότι, μαζί με αυτά υπύρχαν και τα ντέμος της μπάντας, μεταξύ και αυτών και οι στίχοι του  "Dream On". Ο Tyler λέει, ότι η μελωδία, που την δούλευε 5-6 χρόνια, έγινε τραγούδι μόλις αγοράσανε το πρώτο τους αρμόνιο..... χμμμμ, παράξενη σύμπτωση. Παράξενο είναι επίσης το γεγονός της εύρεσης χρημάτων, για τα όργανα αυτά. Ο τραγουδιστής λέει, ότι βρήκαν μια τσάντα με χρήματα έξω απ' όπου διέμενε η μπάντα! (??????)
Το τραγούδι έσωσε τους Aerosmith, από την έξοδο τους από την  Columbia records, η οποία είχε επικεντρωθεί στην προώθηση του πρώτου άλμπουμ του Bruce Springsteen. Με την επιτυχία του, η δισκογραφική, άρχισε να ασχολείται και με την δική τους προώθηση. Το τραγούδι δεν το χώνευε ο κιθαρίστας της μπάντας, Joe Perry, θεωρώντας το γλυκανάλατο. Αργότερα άρχισε να το συμπαθεί. 
Η πιο καλή του εκτέλεση είναι αυτή από τους Ronnie James Dio και Yngwie Johann Malmsteen. Η εκτέλεση του έγινε στο Aerosmith Tribute: Not The Same Old Song & Dance, το 1999. Το τραγούδι χρησιμοποίησε και ο Eminem στο  "Sing For The Moment" του 2002, με τα φωνητικά να είναι σε  sample, αλλά ο Perry, παίζει κιθάρα. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου