Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αντώνης Μιτζέλος


Γεννήθηκε στον Πειραιά. Συνθέτης - Κιθαρίστας - Ενορχηστρωτής - Τραγουδιστής. Ξεκίνησε να παίζει μουσική επαγγελματικά το 1977 με μικρές μπάντες. Το 1979 μαζί με τον Λ. Μαχαιρίτσα δημιουργούν τους P.L.G. band, που αργότερα μετονομάζονται σε ΤΕΡΜΙΤΕΣ. Κυκλοφορούν συνολικά 12 άλμπουμ σε διάστημα 10 χρόνων, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα στον χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες, που έχουν στοιχεία ποιότητας. Από το 1991 συνεργάζεται με την Ε. Αρβανιτάκη και μέσα σε μια 8-ετία κάνουν πάνω από 1000 συναυλίες. Παραγωγικότατος, αυτός ο μουσικοσυνθέτης έχει ένα πλήθος δισκογραφικών δουλειών, οι οποίες αναδεικνύουν και τις μουσικές του γνώσεις, αλλά και το αστείρευτο ταλέντο του. Αυτόν τον καιρό έχει ένα δικό του πρότζεκτ, την «Κιθαρωδία» και όπως λέει και η ετυμολογία, αποτελείται από κιθάρες και φωνητικά.
Αλλά ο Αντώνης Μιτζέλος, περί αυτού πρόκειται, είναι κάτι παραπάνω από τα μουσικά του κατορθώματα. Είναι ένας σύγχρονος βάρδος, που δεν χρησιμοποιεί την μουσική για προσωπική προβολή, αλλά σαν μέσον εξύψωσης του ανθρώπου. Πραγματικά ένας αντιπρόσωπος της Μούσας, ένας πιστός υπηρέτης(αρχ. σήμαινε κωπηλάτης) στο πλοίο της Τέχνης. Ονειροπολεί μέσα από της νότες και αφηγείται ιστορίες με αυτές και μόνο. Η μοναδικότητα της προσωπικότητας του δεν περιορίζεται μόνο στα μουσικά του δρώμενα, αλλά και σαν άνθρωπος θεωρείται ξεχωριστός από τους συνεργάτες. Δεν έχει αφήσει τον εαυτό το να αποξενωθεί από νέους μεγαλώνοντας, όχι μόνο μουσικά, όπως μας λέει χαρακτηριστικά κάποιος που έχει συνεργαστεί μαζί του στην σκηνή.

Μουσικά είναι υπερασπιστής της πραγματικής ελληνικής μουσικής παράδοσης, αλλά και αγγελιοφόρος της. Και αυτός είναι ο δρόμος προς μια παγκόσμια μουσική, να κρατάει ζωντανή την μουσική παράδοση της χώρας του. Οι μουσικές του γνώσεις του επιτρέπουν να μην γνωρίζει και μουσικά σύνορα και να περνάει από είδος σε είδος με μεγάλη ευκολία. Σίγουρα, δε φτάνει ένα άρθρο να αποκαλύψει, έστω στο ελάχιστο, το μεγαλείο αυτού του καλλιτέχνη, που μόνο μπορεί να δώσει μια ώθηση να τον αποκαλύψει ο καθένας μόνος του. Και αυτό είναι και ο σκοπός του, απλά να δώσει μια πρόταση προς περαιτέρω εξερεύνηση. Με το τωρινό του σχήμα κινείται ανάμεσα σε ακουστικό ροκ και τζαζ, αλλά ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον ελλειπή, μιας που ο αυτοσχεδιασμός είναι βασικό στοιχείο των εμφανίσεων του. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου