Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Crosby, Stills, Nash & Young - Ohio



Το "Ohio" είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας γραμμένο από τον Neil Young και εκτελέστηκε από τους Crosby, Stills, Nash & Young. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1970 σαν σινγκλ και σκαρφάλωσε στο Νο 14 του Billboard Hot 100. Παρ'όλα που περιλαμβάνεται στο ζωντανό διπλό άλμπουμ το Four Way Street, το 1971 του κουαρτέτου, σε στούντιο άλμπουμ μπήκε μόλις το 1974 στο So Far και στο Decade του 1977 του Neil Young.
Ο Young έγραψε τους στίχους, αφού είδε τις φωτογραφίες στο Life Magazine από τα γεγονότα του Kent State University της 4ης του Μάη, όπου έχασαν την ζωή τους 4 φοιτητές και τραυματίστηκαν 9, μετά από την επέμβαση της Εθνοφρουράς στην πολύ ήμερη διαμαρτυρία φοιτητών για για την εισβολή στην Καμπότζη. Το μακελειό κράτησε 13 δευτερόλεπτα και μέσα σ αυτά οι άντρες της Εθνοφρουράς πυροβόλησαν 67 φορές προς τους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους φοιτητές.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε σχεδόν μαζί με μια ωδή για τους νεκρούς του πολέμου του Βιετνάμ του Stephen Stills's , το "Find the Cost of Freedom", το οποίο μπήκε και στην δεύτερη πλευρά του σινγκλ  Επίσης το κομμάτι πέρασε σε χρόνο ρεκόρ τον Ατλαντικό και αυτό μάλλον λόγω ότι το " Teach Your Children " παιζόταν ήδη στην Ευρώπη, αν και είχε απαγορευτεί μετά από την εντολή του ίδιου του Richard Nixon, λόγω των στίχων του, σε ΑΜ ραδιόφωνα. 

Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου