Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Dead Kennedys - Holiday in Cambodia


Οι  Dead Kennedys δεν ανέστησαν μόνο την punk και της έδωσαν περισσότερο γκάζι, αλλά μέσα στους καυστικούς τους στίχους κάνουν και μαθήματα ιστορίας. Το δεύτερο τους σινγκλ από το ντεμπούτο τους άλμπουμ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Το "Holiday in Cambodia"  είναι δημιουργία των Jello Biafra και John Greenway και βρίσκεται στο Fresh Fruit for Rotting Vegetables (1980). 
Το λυρικό μέρος αναφέρεται στην  6 October 1976 Massacre, που έλαβε μέρος στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης την  Bangkok. Ήταν μια πολυήμερη διαμαρτυρία, κυρίως φοιτητών, από πολλά πανεπιστήμια, έξω από το  Thammasat University της πρωτεύουσας. Η διαμαρτυρία αφορούσε την, από Αμερικανούς υποκινούμενη, επιστροφή του δικτάτορα  Thanom Kittikachorn. Η κατάληξη ήταν 46, νεκροί από πυροβολισμού και ξυλοδαρμούς. Αλλά κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις κάνουν αναφορά για πάνω από εκατό νεκρούς. 
Το τραγούδι επικρίθηκε και από τις δύο πλευρές, ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ανατολής και από τον αμερικάνικο εφησυχασμό. Στους στίχους τους, σατυρικά αντιπαραθέτουν των Φαρισαϊσμό των Αμερικάνων και την βία του καθεστώτος του  Pol Pot. Τον Οκτώβριο του 1998,ο Jello Biafra μηνύθηκε από πρώην μέλη των Dead Kennedys, επειδή δεν επέτρεψε το τραγούδι να χρησιμοποιηθεί σε μια διαφήμιση της  Levi's. Τα υπόλοιπα μέλη έχουν κάπως διαφορετική άποψη, ότι ο δημιουργός τους εξαπάτησε σχετικά με τα δικαιώματα του τραγουδιού. 
Το τραγούδι έχει διασκευαστεί αρκετές φορές και δεν έλειψαν οι νότες του από πολλές τηλεοπτικές σειρές. 

Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου