Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Fleetwood Mac - Albatross



Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και μερικές φορές μια λέξη και μερικές νότες είναι αρκετές για να δώσουν σε ένα κομμάτι, αλλά και κάποια ιστορία για τους αναζητητές της πηγής έμπνευσης των μουσικών δημιουργών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί και το "Albatross", μια σύνθεση του Peter Green, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους  Fleetwood Mac, το 1968. Κυκλοφόρησε αρχικά σαν σινγκλ και αργότερα μπήκε στο άλμπουμ The Pious Bird of Good Omen (UK) και English Rose (USA). 
Η σύνθεση χαρακτηρίζεται από μινιμαλισμό με τα κρουστά να είναι υποτονικά και το σόλο του Green να κυριαρχεί.  Η αντήχηση της κιθάρας είναι εμπνευσμένη από τους  Beatles και το τραγούδι "Sun King" . Ουσιαστικά οι ομοιότητες είναι τόσες πολλές, ειδικά στο κιθαριστικό μέρος, που η λέξη "εμπνευσμένο"  μάλλον εξαντλεί όλη την έννοια της ευγένειας. Παρόλα αυτά τα μουσικά όργανα δημιουργούν την εικόνα της θάλασσας και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια από τις πρώτες  ambient συνθέσεις. 
Η λέξη "Albatross", μπορεί να σχετίζεται με την θάλασσα, αλλά το πιο πιθανό είναι να αναφέρεται σε μια λογοτεχνική ή ρητορική έννοια, που σημαίνει κάποια ψυχολογική επιβάρυνση, σαν κατάρα. Αν και υπάρχουν υπαινιγμοί ότι είναι παρμένο από το ποίημα του Samuel Taylor Coleridge, το The Rime of the Ancient Mariner (1798),  απ' όπου πηγάζει αυτή η έννοια, ο τίτλος του άλμπουμ The Pious Bird of Good Omen, μάλλον δείχνει την λέξη σαν καλό οιωνό. 
Στην Βρετανία το κομμάτι έπιασε κορυφή και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την άγγιξε. Χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες, αλλά και τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου