Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Rod Stewart - Sailing



Το "Sailing" το γνωρίσαμε οι περισσότεροι από την εκτέλεση του Rod Stewart και με την δική του βραχνή φωνή έγινε και μεγάλη επιτυχία, κυρίως στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας. Η πατρότητα του τραγουδιού όμως ανήκει στους The Sutherland Bros. Band και βρίσκεται στο album τους, το 'Lifeboat' που κυκλοφόρησε την χρονιά του 1972. Η δημιουργία του κομματιού ανήκει στον μπασίστα τους, τον Gavin Sutherland.
Η διασκευή του τραγουδιού από τον Rod Stewart γίνεται το 1975 στα Muscle Shoals Sound Studio στο Muscle Shoals, της Alabama, για το album του Atlantic Crossing. Το κομμάτι αυτό σχετίζεται με την νοσταλγία του για την πατρίδα του την Αγγλία ου είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει  Στο τραγούδι επίσης συμμετέχει η χορωδία, που δημιουργήθηκε ειδικά για το τραγούδι από τον Bob Crewe, παραγωγό των the Four Seasons. Η μεγάλη του αναγνώριση ήρθε στην γηραιά Αλβιόνα, όταν χρησιμοποιήθηκε στην σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, Sailor, σαν μουσικό θέμα της, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Είναι το σινγκλ του καλλιτέχνη με τα τις μεγαλύτερες πωλήσεις και έφτασε το αστρονομικό νούμερο των 955,111 κοπιών.
Το 2010 ο Stewart ομολόγησε στο Sunday's Live Magazine, ότι πριν τραγουδήσει σε ζωντανή εμφάνιση, αλλά ακόμα και σε στούντιο πρέπει να πιει κάτι, δεν εννοώντας σίγουρα το νερό ή γάλα, για να καθαρίσει την φωνή του. Το στούντιο της Alabama, όμως ήταν τελείως "ξηρό", μιας και ηχογράφηση γινόταν στις 10 και μισή το πρωί. Όπως συνεχίζει στην απολογία του, είναι το μοναδικό κομμάτι που ηχογράφησε τελείως "στεγνός", αλλά και το μοναδικό που τραγούδησε χωρίς ίχνος αλκοόλ στο αίμα του. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου