Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Soundgarden - Spoonman



Το Spoonman, είναι ένα κομμάτι των Soundgarden, σαν σινγκλ κυκλοφόρησε 17 Φλεβάρη του 1994, για να προωθήσει το τέταρτο τους άλμπουμ Superunknown. Η σύνθεση είναι αποκλειστικό έργο του τελειομανή Chris Cornell. Το 1995 το τραγούδι πήρε βραβείο Grammy σαν Best Metal Performance.
Το Spoonman δημιουργήθηκε για τις ανάγκες μιας ρομαντικής κομεντί, του "Singles" το 1992, όπου και ακούγεται το κομμάτι άλλα στην ντέμο ακουστική του εκτέλεση. Το όνομα προήλθε όταν οι Soundgarden μαζί με τους Pearl Jam δουλεύανε πάνω στο sountrack της ταινίας. Ο μπασίστας των Pearl Jam ο Jeff Ament σκεφτόταν ένα όνομα για ένα εικονικό συγκρότημα που ήταν στην ταινία, πριν καταλήξει στο Citizen Dick, ένα από τα ονόματα που "παίζανε" ήταν και αυτό. Το εμπνεύστηκε από έναν performer του δρόμου, που έπαιζε μουσική με κουτάλια στους δρόμους του Santa Cruz της California εκείνη την εποχή. Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η ιστορία του και γι αυτό θα αναφερθώ σ αυτήν επιγραμματικά.
Ο Citizen Dick, γεννημένος 3/10 του 1948 στο Kodiak της Alaska, μετά από την αποστράτευση του από το ναυτικό απλά δεν μπορούσε να βρει σταθερή δουλειά και ξεκίνησε να παίζει με τα κουτάλια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν τον κάνουν διάσημο οι Soundgarden είχε μοιραστεί την σκηνή με τον Frank Zappa, καθώς και τον ... δρόμο με τον Jim Page. Το 1995 ηχογράφησε ένα άλμπουμ το Entertain the Entertainers. Αυτόν το καιρό ζει στο Port Townsend της πολιτεία του Washington, αφού ξεπέρασε τα προβλήματα του αλκοολισμού.
Ο performer κλήθηκε να συμμετάσχει στην τελική εκτέλεση και ηχογράφηση του κομματιού, από τον Chris Cornell και φυσικά συμμετείχε και στο βιντεοκλίπ του κομματιού, όπου και ...δεσπόζει και η δική του μούρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου