Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Van Halen - Right Now



Οι Van Halen μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στη Ευρώπη, αλλά στη Αμερική ακόμα γεμίζουν στάδια. Ο λόγος είναι μια σειρά τραγουδιών, που με καθαρό Αμερικάνικο ήχο αποπνέουν μελωδία, μέσα από το σκληρά ριφ. Ένα από αυτά είναι και το "Right Now" με τον  Sammy Hagar στα φωνητικά,  το τραγούδι βρίσκεται στο For Unlawful Carnal Knowledge, ένατο τους άλμπουμ. 
Το λυρικό μέρος αναφέρεται στον φόβο για την αλλαγή, που πρέπει να κάνει κάποιος στην ζωή του. Ο Sammy Hagar είναι περήφανος για τους στίχους που δημιούργησε και όπως δήλωσε βαρέθηκε να γράφει για το σεξ και φτηνά, στιχουργικά, τραγούδια. Η έμπνευση για του ήρθε, όπως δηλώνει ο ίδιος, όταν καθόταν ως αργά στο στούντιο και άκουσε να παίζει ο  Eddie Van Halen μια μελωδία στο πιάνο. Τότε, λέει, ότι κατάλαβε ότι γράφανε το ίδιο τραγούδι, χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι.  Η ιστορία αυτή αμφισβητείται από πολλούς, καθώς η ίδια μελωδία εμφανίζεται στην ταινία The Wild Life, που είχε ντύσει μουσικά Eddie Van Halen. 
Αν στέκει ή όχι η ιστορία του τραγουδιστή, λίγη σημασία έχει. Το ζητούμενο για την μπάντα ήταν να γράψουν ένα τραγούδι που να έχει κάποιο βάθος και να ασχολείται με κάποια πιο σοβαρά ζητήματα. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού αντανακλά με πολύ πετυχημένο τρόπο και τους στίχους, με την μελωδία να κρατά τα πρωτεία. Σκηνοθετημένο από τον  Μαρκ Fenske, πήρε και το πρώτο βραβείο στα  MTV Video Music Awards του 1992, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Αν και ο τραγουδιστής ήταν αντίθετος με την θεματολογία του βίντεο, ο πρόεδρος της Warner ο Mo Ostin επέμενε ότι είναι καλύτερο τους βιντεοκλίπ. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Hagar, έπαθε πνευμονία που έντυνε την ήδη μεγάλη του τσαντίλα, που αποτυπώνεται και σε κάποια σημεία του βίντεο. 
Το τραγούδι έντυσε μουσικά αρκετές ταινίες, Αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Μία είναι του John McCain, το 2008, την στιγμή που ανακοίνωνε την υποψήφια αντιπρόεδρο Sarah Palin. Φυσικά οι μπάντα δεν έδωσε καμιά άδεια για την χρήση του τραγουδιού  μιας και οι ίδιοι υποστήριζαν το αντίπαλό του τον Barack Obama. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου