Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Yann Tiersen The Lighthouse / Everything’s Calm



Η τελευταία μεγάλη προσφορά στην σύγχρονη μουσική, που προέρχεται από την Γαλλία, είναι σίγουρα η περίπτωση του Yann Tiersen. Ίσως ο μεγαλύτερος, μετά τον jean michel jarre, μουσικοσυνθέτης που ανέδειξε η πατρίδα του της μπαγκέτας  σαμπάνιας και του Κακοφωνίξ. Φυσικά η τελευταία αναφορά στο μυθικό πρόσωπο του ήρωα του René Goscinny και του Albert Uderzo δεν σκοπεύει σε καμιά σύγκριση, μιας που η αποδοχή του μουσικοσυνθέτη είναι αναμφισβήτητη και το όνομα του ακόμα πιο αναγνωρίσιμο από αυτό του συμπαθούς και ατυχή βάρδου.
Ο Guillaume Yann Tiersen, γεννημένος 23 Ιουνίου του 1970, γνωστός για τον μουσικό του μινιμαλισμό, αλλά και για την μεταβλητότητά του, δεν γνωρίζει ούτε μουσικά σύνορα, αλλά και ούτε και κάποια πλαίσια. Κινείται άνετα σε όλες τις μουσικές θάλασσες, πάνω στο πλοίο του, που λέγεται "λυρική λιτότητα" με ελάχιστες νότες μας μεταφέρει με την ίδια ευκολία στο ονειρικό του κόσμο, με την οποία έβλεπε την ομορφιά η ηρωίδα μιας ταινίας την οποία επένδυσε και με την οποία έγινε γνωστός σε κάθε μουσικόφιλο αυτί ανά την υφήλιο. Ο κόσμος της Amélie, φαντάζει πραγματικότητα σε κάθε σύνθεση του μεγάλου αυτού Γάλλου μουσικοσυνθέτη. Κάθε του άλμπουμ είναι ένα εισιτήριο για έναν κόσμο που ονειρεύεται μια ρομαντική ψυχή.
Ο καταγόμενος από την Βρετάνη  την πατρίδα του αδικημένου Κακοφωνίξ, κατάφερε να ταξειδέψει σε όλο τον κόσμο, μακριά από τα τα απαίδευτα αυτιά των μυθικών και ανεξάρτητων Γαλατών και δημιούργησε μια σχέση εξάρτησης με την επιτυχία από την οποία είναι απίθανο να ξεφύγει και το νέο του δημιούργημα, το The Lighthouse / Everything’s Calm. Ναι, το νέο διπλό άλμπουμ του καλλιτέχνη είναι γεγονός σχεδόν δύο χρόνια μετά το τελευταίο του δημιούργημα, παραμένει πιστός στο ραντεβού του με την ποιότητα και την μοναδικότητα. Δεν διστάζει να παντρέψει μουσικές λαών, τον οποίων οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να μονιάσουν τους ανθρώπους που ανήκουν στους λαούς αυτούς. Η μουσική ενώνει και αυτό το δόγμα ακολουθάει και ο Tiersen, που δεν δυσκολεύεται να ενώνει μουσικά όργανα, που στα χέρια κάποιου άλλου καλλιτέχνη θα ήταν αδύνατον να βγάλουν τόσο λυρισμό. Και όλα αυτά με την μουσική ταπεινότητα που τον διακρίνει. Το νέο του άλμπουμ δεν συνιστάται, επιβάλλεται......να ακουστεί σε οποιονδήποτε εραστή της μουσικής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου