Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Mazzy Star


Η ιστορία της ροκ έχει πολλές επαναλαμβονώμενες καταστάσεις. Η μία, από τις πιο συχνές, είναι όταν μια μπάντα ταυτίζεται με μια μόνο επιτυχία. Αλλά και σε αυτό υπάρχει ένας διαχωρισμός. Άλλο μια one hit band και άλλο μια μπάντα που, απλά ένα τραγούδι της αναγνωρίστηκε εμπορικά. Οι Mazzy Star, αποτελούν μια παράξενη περίπτωση. Ουσιαστικά είναι γνωστοί για "Fade into You", αλλά πέρα αυτού αποτελούν μια αξιόλογη μπάντα.
Οι μπάντα είναι ένα γνήσιο θρέμμα και άξια αντιπρόσωπος της Paisley Underground, μιας μουσικής κίνησης της California, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Δημιουργήθηκαν από του David Roback, πρώην ιδρυτικό μέλος των Rain Parade και την Kendra Smith, πρώην -Dream Syndicate. Μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, ενός σινγκλ "Fell From the Sun"/"All Souls", ο Clay Allison, τους δίνει το όνομα Opal και με αυτό κυκλοφορούν το Happy Nightmare Baby on Rough Trade, πρώτο τους άλμπουμ, στα τέλη του 1987. Η μπάντα αυτή ήταν και πρόδρομος των Mazzy Star.
Η γνωριμία του Roback, με την Hope Sandoval, έγινε όταν η μετέπειτα φωνή της μπάντας είχε κάνει, στο λύκειο ακόμα, ένα ντουέτο με την Sylvia Gomez, τους Going Home. Βρέθηκαν σε μια συναυλία των Rain Parade και στα παρασκήνια έδωσε ένα ντέμο στον κιθαρίστα, που υποσχέθηκε να κάνει παραγωγή στο επόμενο άλμπουμ του ντουέτου. Όταν στην μέση μιας περιοδείας με τους The Jesus & Mary Chain, η Smith εγκαταλείπει τους Opal, υπάρχει έτοιμη αντικαταστάτρια.
Λόγω του συμβολαίου, η νέα μπάντα αναγκάζεται να συνεχίσει σαν Opal και να κυκλοφορήσει ακόμα ένα δίσκο με αυτό το όνομα, με τίτλο Highway Ghost. Δυο χρόνια αργότερα, μετά από διαπραγμάτευση με την δισκογραφική τους αλλάζουν όνομα σε Mazzy Star. Το όνομα προήλθε από το ένα ιδίωμα, το Mazzy, που δηλώνει το μοναδικό και η Sandoval πρόσθεσε την λέξη Star. Το 1990 το πρώτο τους άλμπουμ είναι γεγονός, το She Hangs Brightly. Τα περισσότερα τραγούδια είναι πιο παλιές συνθέσεις των δυο βασικών μελών της μπάντας, David Roback και Hope Sandoval.
Η προηγούμενη τους δισκογραφική εταιρία φαληρεί και μετακομίζουν στην Capitol. Το 1993 βγαίνει στην κυκλοφορία το So Tonight That I Might See, που περιέχει το πιο διάσημο τους τραγούδι. Το άλμπουμ γίνεται χρυσό και η μπάντα γνωρίζει παγκόσμια αναγνώριση. Το 1996 κυκλοφορούν το τρίτο και τελευταίο τους άλμπουμ, το Among My Swan. Αν και δεν φτάνει στην επιτυχία του προηγούμενου, έχει αρκετή ανταπόκριση από το κοινό. Οι πιέσεις όμως, της δισκογραφικής για πιο επιτηδευμένη μουσική, για πιο μεγάλες πωλήσεις τους φέρνει σε ρήξη μαζί της την μπάντα, αναγκάζοντας τους να διαλυθούν.

Μετά από κάποιες επανανεώσεις για μίνι περιοδείες, το 2012 ανακοινώνουν ότι ξεκινάνε μια μεγάλη περιοδεία και ετοιμάζουν νέο δίσκο. Τελικά το TBA κυκλοφορεί το 2013. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου