Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αρνάκια


Η punk σκηνή στη Ελλάδα είναι κάτι σαν ένα ένοχο μυστικό. Ενώ υπήρχε μια πολύ έντονη κίνηση, ουσιαστικά ένα - δυο γκρουπ πήραν την δόξα και όπως ήταν φυσικό έγιναν και αυτά κατεστημένο. Η σκηνή αυτή έγινε γεννήτορας ακόμα και μουσικών, που κάθε φαν της ροκ μουσικής, ούτε καν θέλει να ακούσει το όνομά τους. Η δύναμη της όμως οφείλεται σε γνήσιους εργάτες αυτής. Μπάντες που γνώρισαν μόνο οι οπαδοί της σκηνής, αλλά και χωρίς να υστερούν σε αξία. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα ήταν και οι "Αρνάκια"
Ένα πραγματικά και χωρίς καμιά δόση υπερβολής θρυλικό Ελληνικό συγκρότημα που άφησε το στίγμα του στην πορεία του Underground Rock ήχου. Σχηματίστηκαν στην Αθήνα κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80' όταν ακόμα ήταν πιτσιρικάδες και παίζοντας ερασιτεχνικά και κάποιες διασκευές σε παλιά πανκ τραγούδια. Τα ιδρυτικά μέλη τους ήταν Δημήτρης Παπαθεοφίλου, Σπύρος Μακαρούνας και Χάρης Λίβας.
Στην πορεία των χρόνων συμμετείχαν σε πολλές συλλογές, με πρώτη να είναι η Συνταγή Αντί Θανάτου το 1986, αλλά και σε συλλογές της δισκογραφικής τους εταιρίας Wipe Out, όπως στο "Μαγικό Βοτάνι" και "Underground 97 & 98", με τραγούδια που δεν περιεχόταν στις 2 δισκογραφικές δουλειές τους. Η Πρώτη ήρθε το 1993 με την κυκλοφορία "Στο Στόμα του Λύκου" που όλα τα κομμάτια για όσους αγαπάνε την Ελληνική σκηνή έχουν πλέον κλασσικά και έχουν καρφωθεί μέσα στην ψυχή τους.
Οι στίχοι τις περισσότερες φορές απαισιόδοξοι και σκοτεινοί, όπως στο τραγούδι Κανείς δεν Μπορεί..."Δεν θα αντέξω μια νύχτα ακόμη με το σκοτάδι να με πλακώνει,θα πάρω το περίστροφο και θα πυροβολήσω το ηλιοβασίλεμα"...είναι ένα δείγμα των πιεσμένων και πεσμένων ψυχολογικά στίχων τους. Όπως και στο τραγούδι Η Πτώση η θεματολογία του έχει να κάνει πάλι με τον θάνατο και στο τραγούδι Ζεις για να πεθάνεις και στο τραγούδι Έρχεται το Τέλος.Έτσι δείχνουν πόσο επηρεασμένοι ήταν από την Dark Wave σκηνή. Μουσικής ήταν ένα μείγμα κλασσικού "Ελληνικού Ροκ" ήχου και από Πανκ δυναμισμό και ενέργειας....
Το 1999 θα κυκλοφορήσει και ο 2ος δίσκος τους που θα έμελλε να ήταν και ο τελευταίος, μιας και πρόλαβαν ίσα ίσα να τον ηχογραφήσουν πριν σβήσει η φλόγα τους σαν μπάντα. Λίγα χρόνια πριν χάσανε και ένα βασικό τους μέλος και αυτό ήταν ένα χτύπημα, από το ποίο δε συνήλθαν ποτέ....



Jacek Maniakowski

 Gary Lexicondevil




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου