Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

The Clash - Spanish Bombs


Οι The Clash δεν φημίζονται για την πολιτική τους αδιαφορία. Σε αντίθεση με τους Sex Pistols και το περίφημο "...and we don't care" τους, ο στίχος τους είναι έντονα πολιτικός και η πολιτικής τους τοποθέτηση ξεκάθαρη. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά αναφέρουν και ιστορικά γεγονότα. Ο Ισπανικός εμφύλιος αποτέλεσε γι αυτούς μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης και το "Spanish Bombs" είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. 
Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι δημιουργία των Joe Strummer και Mick Jones. Βρίσκεται στο αριστούργημά τους το London Calling του 1979. Η πηγή έμπνευση γι αυτό το τραγούδι ήταν η συζήτηση με τον Gaby Salter για τη ETA, την την οργάνωση για αυτονομία της Χώρας των Βάσκων. Έτσι γυρίζοντας στο σπίτι από τα Wessex Studios, απλά έγραψε το τραγούδι.
Το τραγούδι εξιστορεί τον Ισπανικό εμφύλιο που κράτησε από το 1936 ως 1939 και κατέληξε στη δικτατορία του Στρατηγού Francisco Franco. Ουσιαστικά αναφέρει σημαντικά γεγονότα αυτού του πολέμου. Η πρώτη περιοχή που καταλήφθηκε από τους φασίστες ήταν η Ανδαλουσία (Spanish songs in Andalucia). Ο Federico Lorca ήταν ο μεγάλος ποιητής της Ισπανίας, που καταγόταν από αυτήν την περιοχή της Ισπανίας. Σκοτώθηκε κατά την την διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στους φασίστες (Fredrico Lorca is dead and gone).
Ο στίχος The black cars of the Guardia Civil αναφέρεται στην Πολιτοφυλακή, ένα όργανο ελεγχόμενο από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας. Οι στίχοι "They sang 'the red flag', they wore the black one," αναφέρονται φυσικά στα αναρχικά κινήματα που πιο σθεναρά αντιμάχονταν τον φασισμό, με αποκορύφωμα φυσικά, την εφαρμογή της πρώτης αναρχικής πόλης και με αυτό πολίτευμα, της Βαρκελώνης. Τα κάποια ισπανικά που αναφέρονται στους στίχους είναι απλά ασυναρτησίες, μιας που κανένας από την μπάντα δεν ήξερε ισπανικά.


Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου