Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

After Maths


Ο Πυθαγόρας είχε πει πως τα μαθηματικά είναι η γλώσσα των θεών. Ο ίδιος είχε ανακαλύψει και την μουσική των σφαιρών και των Ημισφαιρίων, την οποία μάθαμε από τον Πλάτωνα. Αυτό από μόνο του είναι μια απόδειξη της σχέσης μουσική και μαθηματικών. Αν και ένας μουσικός που έχει φάει άπειρες ώρες στην εξάσκησης, εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει την σχέση αυτή. Αλλά μια μπάντα αποφάσισε να το δηλώσει και με το όνομά τους. Μιλώ για τους  After Maths, ο οποίοι μάλιστα με το πρώτο τους σινγκλ, το  "Queen Elizabeth" εμφανίζουν και την ακολουθία Fibonacci στο εξώφυλλό του. 
Ίσως για κάποιον αμύητο, αυτές οι μαθηματικές έννοιες να φαίνονται ακατανόητες και ..... κινέζικα, ωστόσο το συγκρότημα των After Maths, έχει μουσική προσιτή στον καθένα. Οι ίδιοι δηλώνουν "To όνομα μας είναι ένα λογοπαίγνιο. Όλα στο σύμπαν ακολουθούν τους κανόνες των Μαθηματικών (Αfter Maths) ή ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες (aftermaths)." απαντώντας στο echo-λόγιο. Ονομάζουν τον εαυτό τους ένα  rock/alternative/other σχήμα. "Δημιουργήθηκαν το 2009 , ως studio project της Decy Belu και του Duru (μπασσίστα των Τσοπάνα Rave ,Transistor)." Μετά την θετική υποδοχή που είχε το ντέμο τους, αποφάσισαν να δέσουν και να γίνουν μπάντα. Το 2011 ηχογράφησαν το πρώτο τους ΕΡ με 5 τραγούδια. Οι κριτικές και η αποδοχή ήταν  ενθαρρυντικές και το re-mix του τραγουδιού τους "fateproof" από τον Spyreas Sid των Cyanna η απόδειξη της ποιότητας τους. Το 2013, μέσα στο Απρίλιο κυκλοφόρησαν το σινγκλ τους Queen Elizabeth, που περιέχει δύο εκτελέσεις του τραγουδιού, αλλά και το  "The Times".
Το ομώνυμο τραγούδι του σινγκλ παιχνιδιάρικα και με νάζι προσπαθεί να αγγίξει πιο ευρύ κοινό με τις κιθάρες του Xenios Ε να είναι διακριτικές, αλλά χωρίς να χάνει την alternative rock φύση και φλερτάρει και με indie rock. Η μία εκδοχή είναι πιο μικρή, radio edition, αλλά προσωπικά προτιμώ την κανονική του εκτέλεση, που ακολουθεί. Το συμπληρωματικό "The Times" με ενθουσίασε περισσότερο με τις κιθάρες να παίρνουν, με διακριτικό πάντα τρόπο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο και με την φωνή της Decy Belu να δένει αρμονικά. Η παραγωγή του  Αλέξη Μπόλπαση είναι αξιοθαύμαστα ισορροπημένη, χωρίς να "ρίχνει" κανένα μουσικό όργανο. 
Όμως πέρα, η μπάντα έχει και άλλα τραγούδια σεις αποσκευές της. Το  Fateproof, ξεκινάει με ένα δυνατό riff το οποίο πρωταγωνιστεί  σε όλο το τραγούδι. Η παραμόρφωση στα φωνητικά λειτουργεί θετικά. Το The safari trip ξεκινάει ύπουλα γλυκά και εξελίσσεται σε ένα δυναμικό τραγούδι, που χτίζει την έντασή του. Το  Pandora's face  έχει μια ανατολίτικη χροιά, αλλά πάντα κρατώντας τον ροκ χαρακτήρα του. Πολύ έξυπνα τα πλήκτρα παρεμβαίνουν στο ρεφρέν. Οι αλλαγές στην χροιά της φωνής της Decy Belu βγάζουν αρκετό ερωτισμό. Το Salome, κάτι μου θυμίζει αλλά χωρίς να είναι αυτό αρνητικό και είναι αρκετά καλή σύνθεση. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν για μένα το Put the blame on mame της Rita Hayworth ανακατεμένο με το walk των Pantera. Πολύ έξυπνη ιδέα, αλλά και πολύ αρμονικό δέσιμο με φοβερή εκτέλεση. Μια διαφορετική προσέγγιση στο "Lady και ο αλήτης" και αυτό σε ένα τραγούδι. 
Η μπάντα αποτελείται από τους Decy Belu :φωνή, Duru :μπάσο, Xenios Ε. Κιθάρα, Thanos S. : πλήκτρα, Gino A. τύμπανα και έχει σαν έδρα της την Αθήνα. Συνεχίζουν να γράφουν καινούργια τραγούδια και να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις. Προσωπικά πιστεύω πως έχουν τα προσόντα να φτάσουν ψηλά, φτάνει να κάνουν ..... σωστούς υπολογισμούς. 
 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου