Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Steve Miller Band - Abracadabra


Μέσα στην ροκ μουσική η ανάγκη της δημιουργίας αποτελεί την βασική κινητήρια δύναμη. Χμμμμ..... μάλλον και η δόξα, το εύκολο σεξ .... αλλά πάνω απ' όλα το χρήμα. Είναι κοινό μυστικό στην rock'n'roll σκηνή ότι, τα πραγματικά κίνητρα είναι κάπως ταπεινά και το μόνο αγνό σ' αυτά είναι η ανάγκη για..... διασκέδαση. Παρά ταύτα σχεδόν όλες μπάντες που έγιναν αργότερα διάσημες, αλλά και βγάλανε λεφτά με το τσουβάλι, πρώτα είχαν φανατικούς οπαδούς πιστούς στην, υποτιθέμενη, αγνότητα της ροκ μουσικής. Η καμπή για πιο πολλά φράγκα και πιο καθολική αναγνώριση είναι συνήθως ένα τραγούδι ή κάποιο ολόκληρο άλμπουμ. Η μπάντα τότε χάνει μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της, αλλά κερδίζει αρκετά άλλα. 
Σε μια τέτοια κατηγορία ανήκει και το Abracadabra των Steve Miller Band. Η δημιουργία του ίδιου του Steve Miller βρίσκεται στο δωδέκατο ομώνυμο του τραγουδιού άλμπουμ του 1982, το οποίο έχει και προσωνύμιο την χρονιά που κυκλοφόρησε. Με την εμφάνιση του  MTV, πολλές ροκ μπάντες στις αρχές της δεκαετία του '80 έκαναν μια εμπορική στροφή. Έτσι και οι Steve Miller Band να συνοδέψουν το , μετέπειτα πιο εμπορικό τους τραγούδι, και με το πρώτο τους βιντεοκλίπ. Η αισθητική της χρονικής περιόδου που γυρίστηκε, μάλλον δεν αντέχει και πολύ κριτική. 
Ο τίτλος του τραγουδιού είναι μια επίκληση: "που συναντάται σε πολλές γλώσσες παγκοσμίως. Είναι καταγραμμένο από την αρχαιότητα ως ξόρκι και ίσως να έχει εβραϊκές, αραβικές ή περσικές ρίζες. Αναφέρεται για πρώτη φορά στο Liber medicinalis το 200 π.Χ.", γνωστό και σαν De Medicina Praecepta Saluberrima του Quintus Serenus Sammonicus. Αλλά εδώ η λέξη δεν έχει καμιά μαγική υπόνοια, μόνο κάποια ελαφρά σεξουαλικά υπονοούμενα, που δεν είναι ικανά να σκανδαλίσουν ούτε καν τους υπεύθυνους του μουσικού καναλιού. 
Η δημιουργία του λυρικού μέρους κράτησε μόλις ένα τέταρτο της ώρας. Η έμπνευση για το τραγούδι υπήρχε η Diana Ross and the Supremes με τις οποίες είχε παίξε μαζί ο Steve Miller στο σόου του NBC, το Hullabaloo κάπου το 1966. Ο ίδιος ο δημιουργός εξηγεί σε μια συνέντευξή του ότι έκανε σκι στο  Sun Valley, όταν του ήρθε η ιδέα για τους στίχους.  Είδε μια κορυφή που έμοιαζε με την  Diana Ross, κατέβηκε να γευματίσει.... και μάλλον πριν ψηθούν οι μπριζόλες το λυρικό μέρος ήταν έτοιμο. Φυσικά δεν αναφέρει με λεπτομέρειες, τι από το βουνό του θύμισε την εν λόγω τραγουδίστρια. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου