Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ex Humans


Στην δεκαετία του '80 η ελληνική punk σκηνή είχε μια παράξενη δυναμική,με τις μπάντες να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά από την φθινοπωρινή βροχή. Ίσως η γνωστή φράση " .... η αλήθεια βρίσκεται στους sex pistols ..... γκε γκε???" από την ελληνική ταινία, επηρέασε πολλούς. Η "ξερή" μουσική ενέργεια μαζί με καυστικό στίχο, ήταν τα χαρακτηριστικά της. Η αλληλοστήριξη των μουσικών, με τα πρώτα δείγματα αυτο-οργάνωσης να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους, ουσιαστικά δυνάμωναν το κίνημα.  Αλλά αυτό που στήριζε αυτές τις μπάντες ήταν οι κυκλοφορία διάφορων συλλογών. 
Οι Ex Humans ήταν  ακόμα ένα θρυλικό Ελληνικό συγκρότημα από την Αθήνα, που έγινε γνωστό από τη συμμετοχή του στη συλλογή Διατάραξη Κοινής Ησυχίας. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1980 στην Αθήνα σαν "Guillotine". Μετά έγινα Soldiers Of Anarchy και τα κινητήρια μέλη τους ήταν οι Γιώργος Αλευράς (Γνωστός ως Havoc) και ο Γιάννης Τρομπέτας στο μπάσο, με τους Αντρέα Φερδιανάκης στα τύμπανα και Δημήτρης Κυριακίδης στην φωνή, να τους συνοδεύουν. Πρωτοεμφανίζονται με το όνομα "Ex-Humans" το καλοκαίρι του '82 στη Γκράβα σαν τριμελής μπάντα, μιας κι έχει φύγει ο Κυριακίδης και χρέη τραγουδιστή αναλαμβάνει ο Aλευράς. 
Συμμετείχαν στην Διατάραξη Κοινής Ησυχίας με δυο τραγούδια, τα Εκτυφλωτική Λάμψη & Αυτοκτονία Σε Αργή Κίνηση. Το 1984 κυκλοφόρησαν τον δίσκο Ανώφελη Επιβίωση, που  έχει στιγματίσει πολλούς , στα εφηβικά τους χρόνια. Σίγουρα, με πολύ αδύναμη παράγωγή, αλλά αυτό που τους χαρακτήρισε ήτα οι,  πάντα εύστοχοι, στίχοι τους, με πάρα πολλά νοήματα που αποτύπωναν την πραγματικότητα. Η μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα και Post-Punk και θύμιζε έντονα τους Joy Division στο Still Album. 
Ήταν πολύ ενεργό συγκρότημα για εκείνη την εποχή,  έδιναν πολλές συναυλίες και στην επαρχία. Πολλές από αυτές ήταν και επεισοδιακές με παρεμβάσεις των ΜΑΤ κτλπ.. Στα τέλη της δεκαετίας του 90' τα δυο βασικά τους μέλη (Havoc και ο Γιάννης Τρομπετας)  έφτιαξαν ένα νέο συγκρότημα τους Velocity με πιο Hardcore προσανατολισμούς, αλλά πάρα πολύ αξιόλογο. Με τους Velocity διασκεύασαν και πολλά παλιά τραγούδια των Ex-Humans με την πιο πετυχημένη στο Πότε Ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου