Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Moby - Natural Blues


Υπάρχει ένας κανόνας στην ζωή, που λέει ότι κανένας πραγματικός πρωτοπόρος δεν έχει δοξαστεί. Συνήθως αυτός που κάνει την αρχή σε κάποιο τομέα "καίγεται" και εκτός ότι, πέφτει θύμα πνευματικής κλοπής, πεθαίνει μόνος και μέσα σε μια λήθη. Η ροκ μουσική δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Αλλά, πέρα από συγκεκριμένα πρόσωπα, υπάρχει μια περιοχή στην Αμερική, που γέννησε ένα είδος μουσικής και πλήθος ταλέντων,που έμειναν στην αφάνεια. Ο Μισισίπι, δεν ήταν γνωστός μόνο για τις πλημμύρες του και την γονιμότητα που πρόσφερε στις περιοχές γύρω από αυτόν, αλλά και στο γόνιμο μουσικά, μέρος. Πάντα πλημμυρισμένος από αυτοδίδακτους μουσικούς. 
Η μουσικής της περιοχής ήταν αφετηρία για το rock'n'roll μαζί με όλες τις εκφράσεις και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα και σήμερα πηγή έμπνευση, αλλά και μουσικών "δανείων" για όλα τα φάσματα της μουσικής. Η rythm'n'blues πέρα απ'όλη την προσφορά της, έχει στηρίξει την έμπνευση πολλών καλλιτεχνών και ακόμα καιν στις μέρες μας, όποιος δεν έχει έμπνευση, αναζητά άγνωστα τραγούδια σ' αυτήν. Ο Moby, ένας μουσικός που δεν περιορίστηκε ποτέ σε κάποιο είδος, δανείστηκε και αυτός λίγη έμπνευση από τα rythm'n'blues. Το "Natural Blues" είναι το αποτέλεσμα αυτού του "δανεισμού"
Η δημιουργία των Richard Melville Hall, Vera Hall και Alan Lomax κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1937 με την φωνή της Vera Hall και με τον τίτλο Trouble So Hard. Ήταν το μοναδικό γνωστό τραγούδι της  folk τραγουδίστριας από το Livingston της Alabama. Η πρώτη επαφή με το τραγούδι είχε ο Moby στην συλλογή του  Lomax την Alabama: From Lullabies to Blues. Η συμβολή του λαογράφου στην διάδοση της μουσικής παράδοση εκείνης της περιοχής είναι τεράστια και πολλοί μουσικοί έχουν ανατρέξει σε αυτόν σε αναζήτηση κάποιου "δανεισμού". 
Το πέμπτο σινγκλ, από το πέμπτο άλμπουμ του, το Play του 1999, παρά λίγο να μην συμπεριληφθεί σ ' αυτό. Αρχικά παίζοντας τα τραγούδια, που  είχε σκοπό να βάλει στον δίσκο, σε κάποιους φίλους του, το θεώρησε πολύ παράξενο. Αλλά χάρη στο μιξάρισμα του 1 Giant Leap συμπεριελήφθη τελικά στο άλμπουμ. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού, σκηνοθετημένο από τον David LaChapelle και με την συμμετοχή της  Christina Ricci, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό MTV στα MTV Europe Music Award. Μια δεύτερη εκδοχή του βιντεοκλίπ είναι ένα animation, δημιουργία των  Susi Wilkinson, Hotessa Laurence, και  Filipe Alçada, σε στυλ του  "Why Does My Heart Feel So Bad?"
 Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου