Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Rod Stewart - Maggie May


Δεν είναι λίγες φορές που ένας μουσικός μοιράζεται τις δικές του προσωπικές εμπειρίες μέσω του λυρικού μέρους των τραγουδιών. Οι στιγμές αυτές στην πλειονότητα, αφορούν κάποια γυναίκα. Φυσικά, κάποιοι φτάνουν σε εξομολογήσεις πολύ προσωπικές, αλλά αλλάζοντας κάποια ονόματα. Και κάνοντας μια μικρή έρευνα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι, κάποια ονόματα φιγουράρουν πιο συχνά είτε σαν τίτλος τραγουδιού είτε σαν αναφορά μέσα στους στίχους. Ένα από αυτά είναι είναι το όνομα Maggie, αλλά το επίθετο May, που συνήθως το συνοδεύει, σε κάνει να αναρωτηθείς για την συγκεκριμένη προσωπικότητα.  Αν είσαι κάτοικος του  Liverpool, δεν υπάρχουν αυτές οι απορίες. 
Ίσως το πιο γνωστό και επιτυχημένο Maggie May, είναι αυτό του  Rod Stewart, από το άλμπουμ του Every Picture Tells a Story, του 1971. Η συνδημιουργία του τραγουδιστή μαζί με τον  Martin Quittenton, κυκλοφόρησε αρχικά σαν Β' πλευρά του σινγκλ  "Reason to Believe,". Αλλά οι DJ's στην Αμερική το μετατρέψανε σε Α' πλευρά. Ήταν πρώτη σημαντική επιτυχία στην σόλο καριέρα του τραγουδιστή. Και τι σημαντική, όταν ήταν ταυτόχρονα Νο 1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μαζί με το άλμπουμ στο οποίο βρίσκεται. Αν ακόμα και ο ίδιος αναρωτιέται πώς έγινε αυτό, μιας που θεωρεί ότι το τραγούδι είναι απλό σύνολο από συγχορδίες χωρίς κάποια μελωδία. 
 Μουσικά το τραγούδι δεν προσαρμόστηκε καθόλου στις κάποιες απαιτήσεις του μάρκετινγκ ή της μόδας. Η πρώτη του εκτέλεση έμεινε αυθεντική, ακόμα και στο σόλο στο μαντολίνο και αυτό μάλλον λόγω του ότι, μπήκε σαν b-side στην μουσική αγορά. Αρχικά η δισκογραφική τους δεν ήθελε να μπει το κομμάτι στον δίσκο, μιας που δεν είχε καθόλου μελωδία.  Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ του, ήταν ακόμα μέλος των Faces, και η επιτυχία του τραγουδιού ήταν ο κύριος λόγος της αποχώρησης του. Αλλά και αιτία να εγκαταλείψει την πατρίδα του, λόγω των υψηλών φόρων. 
Στο λυρικό μέρος ο  Stewart απλά περιγράφει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία στα 16 του, δέκα χρόνια πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, στο  Beaulieu Jazz Festiva. Η ιστορία που περιγράφει είναι σχεδόν η πραγματική, με το όνομα να είναι απλά ψεύτικο. Το όνομα Maggie May χρησιμοποιείται για τις πόρνες του δρόμου και στους στίχους δεν αναφέρεται πλήρες. Με αυτό τον τίτλο υπάρχει ένα παραδοσιακό τραγούδι του Liverpool, που έχει γνωρίσει πολλές εκτελέσεις, μεταξύ των άλλων και από τους The Beatles, από κει εμπνεύστηκε και τον τίτλο ο Stewart.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου