Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Van Halen - Panama


Η θεματολογία στο rock'n'roll ποικίλλει με κάποια αντικείμενα να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Όταν ένας καλλιτέχνης περνάει ζόρια τα εκφράζει με δημιουργικότητα, προσφέροντας στους ακροατές, μαζί με κάποιο αριστούργημα και μπόλικη συγκίνηση. Αλλά όταν ένα συγκρότημα είναι σχεδόν παντού γνωστό, γεμίζει στάδια και δεν ξέρουν που να  ξοδέψουν τα λεφτά  τους. Η αναζήτηση βάθους στους στίχους γίνεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση. 
Ο Eddie Van Halen αναζητούσε πολύ καιρό κάποιο βάθος στους στίχους των τραγουδιών των  Van Halen, αλλά ούτε στο έκτο άλμπουμ το 1984, ή όπως γράφεται με λατινικούς αριθμούς, το MCMLXXXIV, δεν  βρήκε. Η μόνιμη γκρίνια του κιθαρίστα προς τον τραγουδιστή, ότι τα μόνα θέματα που αγγίζει είναι σεξ, πάρτυ και αυτοκίνητα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Το Panama, μπορεί να έχει το όνομα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, αλλά δεν αναφέρεται σε αυτήν. Ο τίτλος  του αναφέρεται σε ένα αυτοκίνητο, το  "Panama Express", ένα αγωνιστικό, που είδε ο τραγουδιστής στο Las Vegas. Όμως, και ο David Lee Roth είχε ένα αυτοκίνητο με το  όνομα Panama.  
Μετά από συνέντευξη, κάπου στις αρχές του '80, ένα δημοσιογράφος κατηγόρησε, κι αυτός, τον David Lee Roth ότι, οι στίχοι του είναι μόνο για σεξ, ναρκωτικά και γρήγορα αυτοκίνητα. Αλλά κάποια στιγμή μετά την συνέντευξη, ο τραγουδιστής συνειδητοποίησε ότι, δεν έχει γράψει ποτέ τραγούδι για γρήγορα αυτοκίνητα. Έτσι το έβαλε σκοπό να γράψει στίχους με αυτό το θέμα. Χωρίς, όμως, να το καταλάβει έγραφε για μια stripper, που την είχε συναντήσει στην Arizona. Στην ουσία έγραψε και για τα δύο. 
Η δημιουργία και των τεσσάρων μελών της μπάντας, έχεις και ένα ειδικό εφέ..... το φουλάρισμα της Lamborghini του Eddie Van Halen. Συγκεκριμένα, όταν ο τραγουδιστής λέει τον στίχο "I can barely see the road from the heat comin' off of it,". Το αυτοκίνητο είχαν φέρει κοντά στο στούντιο και βάλανε μικρόφωνα κοντά, για να είναι πιο αυθεντικό το εφέ. Ήταν και το πρώτο τραγούδι, που ηχογραφήθηκε στο, ιδιοκτησίας του  Eddie Van Halen στούντιο, με ονομασία "5150". Ο αριθμός αυτός είναι κώδικας της αστυνομίας της California για ένα διανοητικά ασταθή πρόσωπο που προκαλεί μια διαταραχή.
 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου