Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Van Morrison - Brown Eyed Girl


Είναι σχεδόν δεδομένο ότι, ο ρατσισμός και οποιοσδήποτε φυλετικός διαχωρισμός είναι ξένος προς το rock'n'roll. Σχεδόν, γιατί τα πράγματα δεν ήταν τόσο δεδομένο στο παρελθόν, αλλά και σήμερα υπάρχουν μέσα στους κόλπους της αρκετοί θιασώτες των φυλετικών διαχωρισμών, παρ' όλο που αποτελούν ασήμαντη μειοψηφία. Και αν σήμερα αναφορά σε μια διαφυλετική σχέση δεν αποτελεί κάτι ενδιαφέρον θεματολογικά, κάποια χρόνια πριν αποτέλεσε ένα πρωτότυπο θέμα, μιας που υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα σε λευκή και μαύρη μουσική.
Όμως αυτός διαχωρισμός, βήμα βήμα ή καλύτερα τραγούδι τραγούδι. Γενικά πλέον η αναφορά για άνθρωπο με διαφορετικό χρώμα δέρματος αποτελεί μάλλον λανθασμένη επιλογή για τίτλο. Και ένα τραγούδι που ξεκίνησε το μουσικό του ταξείδι "Brown Skinned Girl,", δε θα μπορούσε να συνεχίσει αυτό με έναν τέτοιο τίτλο. Έτσι έγινε Brown Eyed Girl και με αυτό τον τίτλο απογείωσε την την προσωπική καριέρα του Βορειο-Ιρλανδού τραγουδιστή και τραγουδοποιού  Van Morrison. Αμέσως μετά την φυγή του από τους  Them, η δημιουργία του ίδιου ήταν, ήταν το πρώτο το σινγκλ και ένα από τα "σήμα κατατεθέν"  τραγούδια του. Αν και αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει σε σινγκλ, μετά από ταξείδι αστραπή στην Αμερική και δύο 24-ώρα συνεχών ηχογραφήσεων για 4 σινγκλ με 8 συνολικά τραγούδια, τελικά δημιουργήθηκε το άλμπουμ  Blowin' Your Mind!, στο οποίο και μπήκε το 1967. 
Το λυρικό μέρος μιλάει για ένα διαφυλετικό έρωτα, πιθανόν του ίδιου του καλλιτέχνη. Ο νοσταλγικός και πολύ ποιητικός του στίχος, με περιγραφές εξιδανικευμένων τοπίων φανερώνει τις επιρροές του από τους ρομαντικούς. Ωστόσο ο στίχος "Making love in the green grass" έχει αντικατασταθεί με τον   "laughin' and a-runnin', hey hey", από την προηγούμενη στροφή, σε κάποιες εκτελέσεις του τραγουδιού. Και αυτό για να είναι πιο φιλικό στο ραδιόφωνο και αυτή η λογοκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε στο Best Of Van Morrison του 1990. Ο ίδιος δήλωσε ότι, θα ήθελε να το χαρακτηρίσει ένα τραγούδι για το σεξ και έρωτα, αλλά τελικά είναι ένα τραγούδι για την νιότη, την μνήμη και απλά για το ίδιο το τραγούδι. 
Τα πίσω φωνητικά στο τραγούδι είναι από The Sweet Inspirations, μια Gospel χορωδία που συμμετείχε και στα "Chain Of Fools" της Aretha Franklin και "I Say a Little Prayer" της Dionne Warwick. Το 2009 το τραγούδι βραβεύτηκε με το "Million-Air" ένα πιστοποιητικό στο BMI, που δίνεται σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες για άνω ενός εκατομμυρίου ακουσμάτων στο ραδιόφωνο. Το συγκεκριμένο τραγούδι ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια. Αλλά, η παροιμία πρόσεχε που βάζεις την υπογραφή σου και την ...., ισχύει για τον Van Morrison   στο πρώτο σκέλος της. Το συμβόλαιο που υπέγραψε, χωρίς καμιά νομική συμβουλή, άφηνε τα δικαιώματα του τραγουδιού στην  Bang Records, αλλά και τα έξοδα ηχογράφησης ήταν και αυτά δικά του. Το The Big Royalty Check, που έγραψε αργότερα, είναι σαρκαστική αναφορά σε αυτό το γεγονός. 
Το τραγούδι διασκευάστηκε από πάρα πολλούς καλλιτέχνες και έχει ντύσει μουσικά και ταινίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου