Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Iron Maiden - Can I Play with Madness


Από την εποχή ακόμα του γνήσιου και ακατέργαστου rock n roll, ο βασικός άυλος άξονας ήταν ότι τολμούσε. Τόλμησε να συγκρουστεί με μουσικό κατεστημένο και τα ευκολοχώνευτα τραγούδια της εποχής καταρχήν. Αργότερα, όσο μεγάλωνε μεγάλωνε και η διάθεση των μουσικών της ροκ να εξερευνήσουν πιο πολλά, απάτητα ως τότε μουσικά μονοπάτια. Είτε με την μουσική σύνθεση είτε με το λυρικό μέρος του τραγουδιού. Μέσα από αυτήν την μουσική καταρρίφθηκαν πολλά θέματα ταμπού. Και σίγουρα δε δίστασε ακόμα και να φλερτάρει με την τρέλα, τις πηγές και τις συνέπειες της. 
Οι  Iron Maiden είναι ένα συγκρότημα ορόσημο για την Heavy Metal, αλλά κυρίως πρωτεργάτες της  New Wave of British Heavy Metal. Η θεματολογία των τραγουδιών τους ποικίλει, αλλά στερείται του κάθε τι τυποποιημένου. Το Seventh Son of a Seventh Son, έβδομο τους άλμπουμ του 1988, μην είναι από τα πιο πρωτοπόρα του είδους ή από τα δικά τους, αλλά κάθε τους δουλειά είναι ακόμα ένα θεμέλιο στο οικοδόμημα της σκληρής μουσικής. Και το Can I Play with Madness  είναι και το μεγαλύτερο τους χιτ, ένα κομμάτι του  concept μοτίβου του άλμπουμ, στο οποίο βρίσκεται. 
Η δημιουργία των Adrian Smith, Bruce Dickinson και Steve Harris, μιλάει στο λυρικό του μέρος για έναν νεαρό που τον βασανίζουν τα οράματα. Πιθανόν είναι ο πατέρας του του έβδομου γιου του έβδομου γιου. Προσπαθεί να ανακαλύψει το μέλλον μέσα από μια κρυστάλλινη σφαίρα, που θα τον φέρει σε επικοινωνία με έναν πρόγονό του και αυτός θα τον βοηθήσει στην αναζήτησή του αυτήν. Ο πρόγονός του προσπαθεί να τον εξοικειώσει με τα οράματά του, όμως ο ήρωας φοβούμενος την τρέλα δεν ακολουθεί τις συμβουλές του. 
Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού, σίγουρα συνέβαλε στην επιτυχία του. Σκηνοθετημένο από τους Tintern Abbey και Chislehurst Caves και πρωταγωνιστή τον Graham Chapman, στην τελευταία του εμφάνιση, πριν αφήσει τον μάταιο κόσμο δυο χρόνια αργότερα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Στην τελευταία του εμφάνιση υποδύεται έναν "ξινό" καθηγητή, που πιάνει ένα μαθητή του να ζωγραφίζει τον Eddie. Αφού του πετάει την ζωγραφιά του, του παίρνει και το μέταλ περιοδικό που είχε στην τσέπη ο μαθητής και φυσικά είχε σαν εξώφυλλο την μασκότ των Iron Maiden. Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό πέφτει σε μια καταπακτή και η περιπέτεια του αρχίζει...... 
 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου