Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Cactus


Ήταν μια Αμερικάνικη μπάντα από το Long Island της Νέας Υόρκης.Ιδρύθηκαν στα τέλη του 1969 και η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα <Supergroup>, καθώς τα μέλη ήταν ήδη καταξιωμένοι μουσικοί - ο μπασίστας Tim Bogert και ο ντράμερ Carmine Appice από τους Vanilla Fudge, ενώ στην κιθάρα ο μεγάλος Jeff Beck με τον τότε  τραγουδιστή του Rod Stewart!  Όμως  δυστυχώς, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα του Jeff Beck - το οποίο τον άφησε ανενεργό για 18 μήνες - τους χάλασε τα σχέδια. Έτσι οι Bogert και Appice στράφηκαν στον κιθαρίστα Jim McCarty και τον τραγουδιστή Rusty Day, και οι δυο από τους Ted Nugent’s Amboy Dukes. Με αυτήν τη σύνθεση κατάφεραν να κυκλοφορήσουν τρία άλμπουμ (Cactus, One Way… Or Another, Restrictions). Κάποιες εσωτερικές τριβές όμως οδήγησαν στην αποχώρηση του Jim McCarty στα τέλη του 1971. Λίγο καιρό αργότερα εκδιώχθηκε και ο Rusty Day.
 Το τέταρτο και τελευταίο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1972, με ονομασία 'Ot 'N' Sweaty, με τους Bogert και Appice, πλαισιωμένους από τον Werner Fritzschings στην κιθάρα, τον Duane Hitchings στα πλήκτρα και τον Peter French στα φωνητικά. Την ίδια χρονιά η μπάντα διαλύθηκε οριστικά με τους Bogert και Appice να συνυπάρχουν τελικά με τον Jeff Beck, ιδρύοντας τους Beck, Bogert & Appice, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ένα στούντιο άλμπουμτο ομώνυμο, και ένα ζωντανό, το Live In Japan, αλλά κι αυτοί τελικά διαλύθηκαν το 1974. Τα μέλη των Cactus συνέχισαν, βέβαια, την μουσική τους καριέρα, παίζοντας ανά τα χρόνια σε μεγάλες μπάντες και ήρθε τελικά το πλήρωμα του χρόνου για την επανένωσή τους το 2006, με την αρχική σύνθεση, εκτός από τον Rusty Day, ο οποίος 
σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε μια υπόθεση με κοκαΐνη, το 1982. Στα φωνητικά τώρα έχουν πάρει τον Jimmy Kunes και κυκλοφόρησαν μάλιστα το πέμπτο τους άλμπουμ το 2006 με τίτλο Cactus V.  

Αυτή ήταν εν ολίγοις η ιστορία των Cactus, η οποία συνεχίζεται τα τελευταία 7 χρόνια, και όλοι εμείς ευελπιστούμε να τους δούμε, ίσως, σε κάποια ζωντανή εμφάνιση, αφού δεν τους προλάβαμε στις αρχές της δεκαετίας του 70. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι παρότι δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην σύντομη καριέρα τους και οι μουσικοκριτικοί της εποχής, τους χαρακτήρισαν <οι Αμερικάνοι Led Zeppelin!>. Ήταν σίγουρα μια από τις πρώτες μπάντες που έπαιξαν Hard Rock, ενώ επηρέασαν αρκετά, πολλούς μεταγενέστερους μουσικούς του χώρου.
Ναούμ Αθ. Βάρκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου