Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

UFO - Rock Bottom


Το καλύτερο σημείο για μια νέα αρχή είναι το σημείο μηδέν, το σημείο που δεν έχεις να χάσεις τίποτα, συνεπώς έχει την απόλυτη ελευθερία δράσης. Οποιαδήποτε κίνηση και να κάνεις είναι  δημιουργική. Στην μουσική υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις , που  η τρέλα συναγωνίζεται και το ταλέντο. Και τα δρομολόγιο ενός καλλιτέχνη προς  την κορυφή, μπορεί να είναι ισόποσα με κείνα που οδηγούν και στην καταστροφή, με τον δεύτερο προορισμό να συχνά να είναι one way ticket. Κάτι τέτοιο ορίζει η έκφραση Rock Bottom. Δηλαδή την κατάληξη μια κατακόρυφης πτώσης, όπου ένα άτομο δεν έχει να χάσει τίποτα,  γιατί απλά τα έχει χάσει όλα πια. Τα αίτια αυτής της κατολίσθησης είναι τα γνωστά, αλκοόλ, ναρκωτικά και τζόγος. Είτε όλα μαζί είτε χώρια. 
Το rock'n'roll είναι επιρρεπές σε οτιδήποτε καταστροφικό, αλλά σχεδόν πάντα μπορεί να το κάνει και και δημιουργικό. Και φυσικά το  Rock Bottom έγινε και τραγούδι. Μια σύνθεση του Michael Schenker, με το λυρικό μέρος να αναλαμβάνει ο Phil Mogg. Κυκλοφόρησε μέσα από το τρίτο άλμπουμ των UFO, το Phenomenon του 1974, με την πρώτη συμμετοχή του κιθαριστικού αυτού φαινομένου, που στα 19 του κατάφερε να γίνει μήλον έριδος σε δύο μεγαλύτερες μπάντες. Το τραγούδι, εκτός από κλασικός ύμνος της hard rock, αποδείκνυε και το τεράστιο ταλέντο του Γερμανού κιθαρίστα, τόσο στην σύνθεση όσο και στην τεχνική εκτέλεσης. 
Όπως εξομολογείται ο Mogg τον Σεπτέμβριο του 2008, ότι έμπνευση για το λυρικό μέρος στάθηκε μια ταινία τρόμου, της οποίας δε θυμόταν τον τίτλο. Αλλά το πιο πιθανόν είναι ότι, γενικά τα χει μπερδέψει και γενικά δε θυμόταν, μιας και το πιο πιθανόν είναι να επηρεάστηκε, συνειδητά ή ασυνείδητα από ένα παραδοσιακό τραγούδι, το The Unquiet Grave. Ο στίχος  "one kiss of your clay-cold lips" γίνεται  "one sweet kiss on your clay-cold lips", αλλά και το όλο λυρικό περιεχόμενο έχει πολλές ομοιότητες. Συγκεκριμένα μιλάει για μια 17χρονη, "Seventeen a nature's queen", που παντρεύεται έναν μοναχικό 21-χρονο, "Twenty one, a long one".  Φυσικά και ο διάβολος βάζει το χεράκι του, "Lucifer goes walkin' down free to meet" και απλά τα πράγματα καταλήγουν στον.... τίτλο του τραγουδιού. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου