Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ (Prassein Aloga)


Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβρη του 1995, όταν ο Τάσος Οικονομίδης πήγε σαν μάρτυρας υπεράσπισης σε δικαστήριο που είχε ο Μάκης Βάρκας, για διατάραξη κοινής ησυχίας! Αργότερα, και μετά την πανηγυρική αθώωση, πίνοντας τον καφέ τους σε κάποια καφετέρια, είχαν την ιδέα να ανοίξουν ένα στούντιο, έτσι για να θυμηθούν τα παλιά, (άλλωστε προϋπήρξαν στην ίδια μπάντα, τους Dark Horizon, στις αρχές του '80) και για να βοηθήσουν από θέμα χώρου κάποιες μπάντες. Χωρίς να το πολυσκεφτούν, ως συνήθως, και πράττοντας άλογα, το άνοιξαν.

Σ' αυτό λοιπόν το στούντιο πήγαινε ο Ηλίας Πετρογιάννης, με ένα σχήμα που είχε τότε και αφού γνωρίστηκε και τα βρήκε, μουσικά, με τον Τάσο, κατέληξαν να παίζουν οι δυο τους, αρχές του '96, κομμάτια του Ηλία, που αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο τους cd. Οι "Πράσσειν Άλογα" είχαν ήδη γεννηθεί και κατά τα τέλη του '96 αποφάσισαν να κάνουν, με δικά τους έξοδα, την παραγωγή του cd, ενώ είχε ήδη έρθει στην παρέα κι ο Παναγιώτης Μπαρκόπουλος, φίλος του Τάσου, για να αναλάβει το μπάσο. Δυο μέρες πριν την έναρξη των ηχογραφήσεων εμφανίστηκε ο Θανάσης Δημητρακούδης στα φωνητικά, συστημένος από τον Γιώργο Ελευθέρογλου των "Ελληνιστάν". Έτσι λοιπόν ηχογραφήθηκαν δέκα τραγούδια με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον την παραγωγή την αναλάμβαναν οι ίδιοι και τα χρήματα ήταν περιορισμένα. Το project έφτασε στα αυτιά της "Virgin" και έτσι γλίτωσαν τα έξοδα της παραγωγής, αφού τα ανέλαβε η εταιρεία και το ντεμπούτο cd "Βασίσου Πάνω Σου" είναι πια γεγονός, στις αρχές του '98.

Η μπάντα γυρίζει την Ελλάδα και παίζει ζωντανά όπου μπορεί. Από μικρά επαρχιακά bars μέχρι και μεγάλα φεστιβάλ. Στα τέλη του '99 ηχογραφείται και κυκλοφορεί το δεύτερο cd τους με τίτλο "Ο Εχθρός Mου". Οι εμφανίσεις συνεχίζονται, αλλά, έπονται αλλαγές. Ο Παναγιώτης αναγκάζεται να εγκαταλείψει, αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν του αφήνουν ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με την μπάντα κι έτσι ο Νίκος Δημακίδης πιάνει το μπάσο και φέρνει καινούργιο αέρα. Στο μεταξύ το ενδιαφέρον της "Virgin" για τις ελληνόφωνες ροκ μπάντες σταματάει κι έτσι η μπάντα αλλάζει εταιρεία και ηχογραφούν το τρίτο τους cd, ωριμότεροι πλέον, με την "Plus Rec", με τίτλο "Θέλω Να Σου Μιλήσω", το 2003. Έτσι καθιερώνονται στην ελληνική σκηνή και είναι από τις ελάχιστες μπάντες της εναλλακτικής σκηνής που συνεχίζουν.
Όμως καθώς περνάνε τα χρόνια, διάφορες καταστάσεις και δυσκολίες οδηγούν σε αδιέξοδα κι έτσι ο Θανάσης αποφασίζει να ασχοληθεί περισσότερο με το δικό του project. 'Ύστερα από μερικές δοκιμές καταλήγουν πλέον στον Άγγελο Γουζέτο, ενώ παράλληλα δουλεύουν καινούργιο υλικό. Το Νοέμβρη του 2005 ο Νίκος αποφασίζει να εγκαταλείψει κι αυτός την μπάντα και στη θέση του έρχεται ο Κώστας Ταλταμπάνης. Το καλοκαίρι του 2006, οι ανάγκες του συγκροτήματος για τη χρήση πλήκτρων στις συναυλίες έφερε τον Γιώργο Σπύρογλου.

Τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφορούν την τέταρτη δουλειά τους με τίτλο "4" από την "Ano Kato Records". Με την ίδια σύνθεση, αλλά με πιο μεταλλική διάθεση, καθώς τους εκφράζει περισσότερο, ηχογραφούν και κυκλοφορούν το 2009, το άλμπουμ "Ένας Υπέροχος Κόσμος". Συνεχίζοντας τη διαδρομή τους και βλέποντας ότι πλέον, μόνο οι ανεξάρτητες παραγωγές προχωρούν στην Ελλάδα, αποφασίζουν να παίξουν καθαρό Heavy Metal, άλλωστε ήταν και η μουσική που άκουγαν από μικροί και στο κάτω – κάτω, πλέον έπαιζαν μόνο για την προσωπική τους ευχαρίστηση και τους πιστούς οπαδούς τους. Άλλαξαν μάλιστα το στίχο τους σε αγγλικό και για τις ανάγκες μεγαλύτερης έντασης και περισσότερων κιθαριστικών lead, έγινε μόνιμο μέλος ο Άνθιμος Μάντι. Έτσι κυκλοφορούν το «Midas Touch». Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, βοήθησε και ο Κώστας Βρεττός. Το 2013, ενώ έχει αποχωρήσει ο Γιώργος Σπύρογλου, ηχογραφούν και κυκλοφορούν το έβδομο άλμπουμ τους, με τίτλο "Under Surveillance", σε καθαρά μέταλ μονοπάτια και ίσως στην καλύτερη στιγμή της δεκαοκτάχρονης ιστορίας τους.
Ναούμ Αθ. Βάρκας. (Makis Agnostos ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου