Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Χρονίρ


To rock πολλές φορές κατηγορείται, από τους πολέμιους αυτής της μουσικής, για έλλειψη νοημοσύνης. Φυσικά με λίγο πιο προσεκτική ματιά, θα καταλάβει κανείς πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μέσα από ροκ τραγούδια κυρίως μπορεί κανείς να μάθει πάρα πολλά, αλλά μπορούν εύκολα να γίνουν και αφορμή για περεταίρω αναζήτηση. Ακόμα και το όνομα μιας μπάντας μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για ένα σαφάρι αναζήτησης της γνώσης. Και αν το όνομα Χρονίρ, φαντάζει από ασυνήθιστο ως νεολογισμός, με μια λίγο πιο προσεκτική αναζήτηση  μπορεί να βρει κανείς την αρχαία ελληνική προέλευση της λέξης, ως και κάποιο καταπληκτικό βιβλίο Αργεντινού πολυβραβευμένου συγγραφέα. Αλλά αυτά ας τα ψάξει ο καθένας μόνος, γιατί εδώ πρόκειται για rocknroll.
Οι  Χρονίρ είναι μια συνέχεια των Εν λευκώ, ενός συγκροτήματος που και αυτοί αποτέλεσαν μέρος της μεγάλης  έκρηξης της ελληνικής ροκ σκηνής, με κεντρικό άξονα τον Γιώργο Τιάκα, που ήταν ο βασικός συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και κιθαρίστας του. Ο ίδιος ο δημιουργός της μπάντας αναφέρει: «Το όνομα της μπάντας είναι από βιβλίο cifi του Μπόρχες και σαν ορισμό δίνουν οι ειδήμονες τον εξής : "παράλογα αντικείμενα που ταξιδεύουν στο χρόνο και ενίοτε στον χώρο" H έννοια των χρονίρ κατόπιν επεκτείνεται και σε ανθρώπους (βλέπε Όργουελ π.χ. βιβλίο με τίτλο 1984) που ενδεχομένως ήταν μπροστά από την εποχή τους ) ή μήπως και πίσω? και σε έργα τέχνης. Αυτό το τελευταίο ειδικά μας χαρακτηρίζει με ποικίλους τρόπους.» (Χρονίρ - Echo-λόγιο). Ο καυστικός τους στίχος υποδηλώνει πως δεν είναι μια μπάντα για αγαποτράγουδα αλλά μέσα από τις ροκ νότες, μπορεί να κρατήσει τον ακροατή αφυπνισμένο σε ψυχή, αλλά και στο μυαλό. Και όπως δηλώνει ο Γ. Τιάκας σε μια συνέντευξή του: «Επειδή θεωρούμε πως ο δημιουργός οφείλει να παρουσιάζει την οπτική του για τα όσα βιώνει καθημερινά , αλλά και σε βάθος χρόνου. Πάνω από όλα όμως πιστεύουμε ότι μέσα από τα τραγούδια πρέπει ο σκεπτόμενος άνθρωπος να μπορεί να εκφραστεί και να πιστοποιεί τις αλήθειες του…Η επικοινωνία με το ακροατήριο μας είναι ο στόχος και όχι τα κοινότυπα αγαποτράγουδα που μπουχτίσαμε τόσα χρόνια.» (Συνέντευξημε τον Γιώργο Τιάκα από τους «Χρονίρ»)

Σαν ένας χρονοταξειδιώτης, η μπάντα παντρεύει πολλές γενιές της ροκ μουσικής από κλασικές φόρμες ως πιο σύγχρονους  πειραματισμούς. Άλλωστε οι Χρονίρ κατά το Στράβωνα είναι οι Κρόνιοι, που μετά την μεγάλη Τιτανομαχία, η μόνη υπερδύναμη που τους έμεινε ήταν η δυνατότητα να ταξειδεύουν στον χρόνο. Ακριβώς όπως και οι νότες κάποιων μουσικών Τιτάνων των δεκαετιών του ’60 και ’70 βρίσκονται στα τραγούδια, συνυπάρχοντας με πιο νέα ακούσματα. Αλλά το δικό τους χρονοτάξειδο ξεκίνησε δισκογραφικά το 2003 με το άλμπουμ “Στο στόμα της τρέλας”. Αν και ανεξάρτητη παραγωγή, η πρώτη τους δουλειά τους καθιέρωσε στον χώρο του ελληνόφωνου ροκ. Και σε αυτό είχε μεγάλη συμβολή ένα βιντεοκλίπ, από τα καλύτερα στον χώρο αυτόν. Η δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά άργησε 5 χρόνια και το ομώνυμο της μπάντας άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008.  Η παρουσίαση του άλμπουμ αποτέλεσε μουσικό γεγονός, μιας και παραβρέθηκαν συγκροτήματα ιστορικά για την ελληνική ροκ σκηνή.
«Το 2012 έρχεται και η Τρίτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο : “Save the planet…” Με “καινούριο” ήχο , με δυναμικές συνθέσεις και με μία άλλοτε αυτοσαρκαστική και άλλοτε χιουμοριστική διάθεση. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η συμμετοχή του Γιάννη Γιοκαρίνη στην δουλειά του συγκροτήματος! Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης “ ντύνει ” με χαρακτηριστικά Hammond - ηχοχρώματα τα τραγούδια : “Αι δανείσου” και “Αλεξάνδρεια” με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ! Ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο το “Καταναλώνω” (παίζοντας και το ακορντεόν…) και συμμετέχει στα φωνητικά του “έφυγε ο Σταμάτης”.» Δηλώνει ο frontman τους στην συνέντευξη στο JazzBluesRock. Και συνεχίζει «Το 2013 μετά από πρόταση της “Ελληνοφρένειας” και του μουσικού σχήματος Kollektiva επιλέγονται μεταξύ 140 καλλιτεχνών και συγκροτημάτων πανελλαδικά, στην τελική 30άδα και συμμετέχουν στην συλλογή με τίτλο: “Μια απάντηση” μαζί με καταξιωμένους καλλιτέχνες…» 

Το 2014 τους βρίσκει σε μια ακόμα συλλογή, την «underground όνειρα 4» . «Η τέταρτη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Γκρίζα χώρα” είναι έτοιμη. Αποτελεί ένα τολμηρό μουσικό βήμα με πολλά χαρακτηριστικά progressive rock , γεγονός πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Φυσικά περιλαμβάνει και τραγούδια στο γνώριμο πλέον ύφος των Χρονίρ… και την στιχουργία σε υψηλό επίπεδο.»  Και θα συμφωνήσω στην τοποθέτηση του, καθώς πρόκειται για πολύ αξιόλογη δουλειά.  Αλλά κάθε μουσική προσπάθεια δεν είναι μοναχικός δρόμος και έτσι τους Χρονίρ συμπληρώνουν ακόμα : τύμπανα ο Χρήστος Γεωργίου , στο μπάσο ο Γιώργος Μαυρόπουλος , στην κιθάρα ο Απόστολος Κελεμπέκης και  μπασιστικές ειδικές αποστολές-ηχογραφήσεις ο Βασίλης Παπαντωνίου.

Το συγκρότημα πέρα ότι με γέμισε γνώση με την αναζήτηση της σημασίας του ονόματος και με επιθυμία να διαβάσω επιτέλους τον Jorge Luis Borges αρχίζοντας με το Tlön, Uqbar, Orbis Tertius, κρατά τα σκήπτρα της ελληνόφωνης ροκ σκηνής σε πολύ ψηλά στάνταρ. Πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες όπως η Rock NRoll Republic και πάντα έτοιμοι να ροκάρουν. Και οι ζωντανές τους εμφανίσεις …. Ζωντανεύουν ψυχή και πνεύμα.  
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου