Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Roxy Music - Love Is the Drug


Μια από τις αναμφισβήτητες διαστάσεις  είναι η δόνηση, τα πάντα πάλλονται. Μπορεί οι φυσικοί να προσαρμόζουν τις θεωρίες αυτής της βασικής επιστήμης και να αμφισβητούν τις ανθρώπινες αισθήσεις, που αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις, αλλά ανακαλύπτουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις-δυνατότητες της δόνησης. Η κατάλληλη μπορεί να επηρεάσει  από την ανθρώπινη διάθεση ως και ολόκληρο τον ψυχισμό του. Η μουσική είναι από του πιο αρχαίους φορείς αυτής της διάστασης, αλλά και ο πιο όμορφος. Και βασικός παράγοντας, που μπορεί να ενώσει, αλλά και αποδεικνύει το αδιαίρετο της τέχνης και της επιστήμης . Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου είναι το βασικό πεδίο δράσης μια επιστήμης και απόδειξη της βασιμότητάς της. Και οι μουσική  δεν λείπει ούτε μια μέρα από την ζωή του καθενός μας. Είτε αφυπνίζοντας μας είτε το αντίθετο, αλλά ακόμα και μαγεύοντας μας, μας ρίχνει  αμαχητί και «αφοπλισμένους» στην αδίστακτη αγκαλιά του Έρωτα. Και αυτός με την σειρά του απλά μας ναρκώνει, δημιουργώντας από ευφορία ως και παραισθήσεις.
Με μια φράση ο πρόλογος μπορεί να μεταφραστεί σε έναν τίτλο τραγουδιού, Love Is the Drug. Οι  Roxy Music έδωσαν άλλο νόημα σε ερωτικό τραγούδι, που δεν αφηγούταν μόνο μια ερωτική ιστορία, αλλά την δημιουργούσε κιόλας, σαν ένα ναρκωτικό φτιαγμένο με νότες. Η παρουσία του Bryan Ferry, μαζί με την ιδιαίτερη φωνή του και πάντα συνοδευόμενη από μουσική σήμα κατατεθέν της μπάντας, έχουν δημιουργήσει πολλές ταχυπαλμίες….. και όχι μόνο σε εφήβους. Το προαναφερθέν κομμάτι βρίσκεται στο πέμπτο άλμπουμ τους, το Siren του 1975. Ουσιαστικά ήταν μια  instrumental δημιουργία του  Andy MacKay, στην οποία πρόσθεσε στίχους ο τραγουδιστής της μπάντας. Συγκεκριμένα θυμάται την πρόοδο σύνθεση του τραγουδιού.. . Οι Andy (Mackay) και ο Phil (Manzanera) παρουσίαζαν ιδέες στο «τραπέζι» και ο Ferry απλά συμφωνούσε αν μπορούσε να τις δουλέψει, δημιουργώντας ένα τραγούδι. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ήθελε και ο ίδιος να γράψει την μελωδία, αλλά τελικά η δημιουργία του σαξοφωνίστα τον γοήτευσε και απλά πρόσθεσε τους στίχους.

Το λυρικό μέρος αναφέρεται προφητικά στο πρόσωπο που απεικονίζεται στο άλμπουμ, το μοντέλο Jerry Hall. Η γνωριμία τους γίνεται κατά την διάρκεια της φωτογράφηση για το  εξώφυλλο, όταν το μοντέλο ζήτησε από τον τραγουδιστή να την βοηθήσει να αφαιρέσει το μπλε χρώμα από πάνω της. Η «σειρήνα» τον έθισε μάλλον, γιατί το γεγονός στάθηκε σαν απαρχή μια μακροχρόνιας σχέσης, αλλά και επαγγελματικής συνεργασίας. Η έμπνευση για την μουσική συνάντησε τον Mackay, όταν ένα φθινόπωρο κλωτσούσε τα πεσμένα φύλλα στο Hyde Park του Λονδίνου. Αλλά ο έρωτας και η παρθενογένεση είναι άκρως αντίθετα πράγματα, άρα και σε ένα ερωτικό τραγούδι  η μελωδία βασίστηκε και κάπου. Έτσι και εδώ κάπου η μουσική εισαγωγή του "Duel", ταινίας του Steven Spielberg συναντά το Jelly Roll Morton των New Orleans Bump. Αλλά και το μπάσο έχει πολλές ομοιότητες με το Good Times των Chic. Όπως και να έχει, το τραγούδι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Βρετανικής μπάντας στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου